Fiskeriministeren: – Forventer at norske selskaper i Chile følger reglene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødemonstranter mener norsk oppdrettsnæring i Chile opererer med doble standarder. Det er opp til Chile å sette standardene, sier Norges fiskeriminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag tok fiskeriminister Harald T. Nesvik på seg en hvit frakk og hvite støvler for å besøke Cermaqs smoltanlegg i Punta Arenas i Chile.

Han har fått med seg at det har vært demonstrasjoner mot de norske selskapene i forbindelse med denne ukens statsbesøk i landet.

– Jeg forventer at ethvert norsk selskap som driver virksomhet utenfor Norges grenser, følger de til enhver tid gjeldende regler i landet man opererer i. Det skulle bare mangle, sier fiskeriministeren til NTB.

Like bak ham hopper smålaks opp av en diger tank. De skal snart ut i de chilenske fjordene og bli del av en industri som vokser raskt i det latinamerikanske landet.

Cermaq er ett av flere norske selskaper som er tungt til stede i Chile, som nå er verdens nest største lakseeksportør.

Doble standarder

Men ikke alle er like begeistret over de norske selskapenes tilstedeværelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De norske oppdrettsselskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitære forhold og sosiale og arbeidsvilkår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile, sa Juan Carlos Cardenas i organisasjonen Centro Ecoceanos Chile til NTB torsdag.

Han var en av flere demonstranter som møtte opp med fløyter og megafoner da kongeparet og fiskeriministeren skulle på et arrangement i Santiago.

– Liten demonstrasjon

Fiskeriministeren er ikke overrasket.

– Det var en relativt liten demonstrasjon. Jeg så den selv utenfor Nasjonalbiblioteket. Det er mye knyttet til oppdrettsvirksomhet sør i Chile. Det er en del konflikter der, noe vi også er kjent med. Det går på arealkonflikt, usikkerhet knyttet til sykdom og lus, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesvik er imidlertid tydelig på at det er de chilenske reglene som må sette standarden. Han kommer med et eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi slipper selskaper fra andre land inn i Norge for å drive næringsvirksomhet, så er det norske lover og regler som gjelder. Da sier vi ikke at hvis du kommer fra et annet land, for eksempel Baltikum, Spania eller USA, at det er deres regler som gjelder i Norge. I Norge er det norske regler. Sånn må det også være i Chile.

– Men trengs det muligens strengere regler i Chile?

– Ja, det sier jo faktisk også selskapene selv. At kanskje man må se på det. Men det må bli myndighetene i Chile som bestemmer det, sier Nesvik.

Ønsker strengere regler velkommen

Kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq, som var med å vise fiskeriministeren rundt i Punta Arenas, er enig.

– Ja, vår næring trenger klare regler og strenge regler. Vi opererer i felles hav. Vi ønsker strenge, tydelige og klare regler som håndheves.

Hun understreker samtidig at selskapet er opptatt av å drive bærekraftig uansett hvor de opererer.

– Regelverket er forskjellig i Norge og Chile, og vi må jo følge reglene begge steder. Naturforholdene er også forskjellige, så vi må tilpasse oss det. Men vi er et globalt selskap som skal følge de samme standarder for fiskehelse og helse og sikkerhet for ansatte.