20 års fengsel for falsk nødanrop som førte til at mann ble drept av politiet

Tyler Rai Barriss må belage seg på 20 år i et føderalt fengsel for falske nødsamtaler, inkludert en som endte med at en uskyldig mann ble drept av politiet. Arkivfoto: Bo Rader / The Wichita Eagle / AP / NTB scanpix
Tyler Rai Barriss må belage seg på 20 år i et føderalt fengsel for falske nødsamtaler, inkludert en som endte med at en uskyldig mann ble drept av politiet. Arkivfoto: Bo Rader / The Wichita Eagle / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i California er dømt til 20 års fengsel etter å ha ringt inn et falsk nødanrop som førte til at en mann ble skutt av tungt bevæpnet politi i USA i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyler Rai Barriss fra Los Angeles erklærte seg skyldig i 51 tiltalepunkter knyttet til falske nødoppringninger. Han innrømmet at han i årevis har drevet med såkalt «swatting», melder NBC News. Det går ut på å dikte opp falske historier for nødetatene med mål om å provoserer fram store politiaksjoner. Begrepet henviser til politiets spesialstyrker, kjent som SWAT team.

I romjulen 2017 ringte Barriss til politiet i byen Wichita i Kansas og sa han hadde skutt og drept faren sin og holdt resten av familien som gisler. Tungt bevæpnet politi rykket ut til adressen han oppga, og da en intetanende beboer kom ut på trappen, ble han skutt og drept av politiet.

– Swatting er ingen spøk

– Vi håper denne dommen vil sende et tydelig signal om at swatting er en umoden og meningsløs ting å drive med. Vi vil ha en slutt på dette blant gamere og i alle andre sammenhenger. Swatting er ingen spøk, sier den føderale statsadvokaten Stephen McAllister. Barriss inngikk en avtale med påtalemyndigheten før dommen falt fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Swatting er mest kjent i enkelte dataspillmiljøer der folk filmer seg selv og direktesender på nettet at de spiller. Enkelte tilskuere har da ringt inn falske nødmeldinger for å få politiet til å dukke opp hos spilleren og dermed fremprovosere en direktesendt politiaksjon.

Feil adresse

Samtalen som endte med at en uskyldig mann ble drept av politiet, ble ringt inn som følge av en konflikt mellom to spillere. En av dem oppga en gammel adresse til motspilleren, som truet med swatting og ba Barriss ringe inn den falske meldingen. Det var den adressen politiet rykket ut til.

Barriss var tidligere dømt for familievold og for falske bombetrusler mot en TV-stasjon og to skoler. Da han ble pågrepet, var han også etterlyst for flere falske bombetrusler, bedrageri og for trakassering av en kvinne i Canada.