Åpen for alle - alltid

Forleggere klare til å gi ut Mueller-rapporten

Offentlige utredninger er ikke opphavsrettsbeskyttet i USA, og forleggerne står i kø for å utgi Robert Muellers rapport i bokform så snart justisminister William Barr (bildet) offentliggjør den. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix
Offentlige utredninger er ikke opphavsrettsbeskyttet i USA, og forleggerne står i kø for å utgi Robert Muellers rapport i bokform så snart justisminister William Barr (bildet) offentliggjør den. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så fort spesialetterforsker Robert Muellers rapport blir offentliggjort, står forleggerne klare til å gi den ut i bokform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten tabeller og vedlegg er rapporten på rundt 400 sider, men ikke alt som står der kommer til å bli offentliggjort. Justisminister William Barr jobber med å sladde gradert materiale. Det arbeidet skal være klart innen midten av april, og resten av rapporten fra russlandsgranskingen skal da være klar for offentliggjøring.

Analyse

Minst tre forlag – Melville House, Skyhorse Publishing og Scribner, sistnevnte i samarbeid med The Washington Post – ønsker å gi ut rapporten i bokform, både på trykk og i digital versjon. Offentlige granskinger er ikke opphavsrettsbeskyttet i USA, og forleggerne står derfor fritt til å trykke, distribuere og selge rapporten. I likhet med rapporten etter terrorangrepene 11. september vil Muellers rapport også trolig ligge fritt tilgjengelig på myndighetenes nettsider, så alle kan lese den gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at noen av forlagene vil legge til eget materiale og analyse for å lokke interesserte til å kjøpe deres versjon. Skyhorse sier de skal han med en introduksjon skrevet av Trump-tilhenger Alan Dershowitz, mens Scribners versjon skal ha kommentarer fra folk som skriver for Washington Post. Melville sier derimot at de ikke vil legge til noen analyse fordi de vil at rapporten skal legges fram som et upartisk dokument.

Forlagene har som mål å være klare med sine utgivelser innen to uker etter at Barr frigir rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke Det hvite hus

Spesialetterforsker Robert Mueller har undersøkt Russlands antatte forsøk på å påvirke det amerikanske valget i 2016. Spesialetterforskeren har ikke funnet bevis for at Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter i valgkampen. Mueller er mer uklar når det gjelder om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen.

– Spesialetterforskeren konstaterer at «selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke», skriver justisministeren i et fire sider langt sammendrag. Trump mener på sin side at rapporten renvasker ham fullstendig.