Ikke enighet om nedrustningsavtale i verdensrommet

Et sivilt Sojuz-fartøy står klart til å frakte astronauter til romstasjonen ISS på Bajkonur-basen i Kasakhstan. Et forsøk i FN-regi på å nå fram til enighet om en avtale som forhindrer et våpenkappløp i verdensrommet, nådde ikke fram. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB scanpix
Et sivilt Sojuz-fartøy står klart til å frakte astronauter til romstasjonen ISS på Bajkonur-basen i Kasakhstan. Et forsøk i FN-regi på å nå fram til enighet om en avtale som forhindrer et våpenkappløp i verdensrommet, nådde ikke fram. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB scanpix

FN-støttede samtaler for å forhindre et våpenkappløp i verdensrommet endte fredag uten en avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 land har forsøkt å komme til enighet i samtaler som har vart i to uker. Blant deltakerne var store romfartsnasjoner som Kina, USA og Russland.

– Det er veldig vanskelige samtaler, fordi dette er en følsom problemstilling, sier brasilianske Guilherme de Aguiar Patriota, som ledet samtalene.

Brasilianeren erkjenner at målet om å få til en avtale var for ambisiøst.

Fastlåst

Forhandlingene om en nedrustningsavtale i verdensrommet har vært fastlåst i over ett tiår.

Tidligere har Russland og Kina støttet en avtale som forbyr noen våpentyper i verdensrommet. USA har på sin side vært kritisk til dette, og begrunnet det med at det er nærmest umulig å kontrollere. USA har på sin side villet prioritere å jobbe mot spredning av radioaktive materialer.

Et forbud mot utplassering av våpen i rommet, inkludert masseødeleggelsesvåpen, ble første gang innført gjennom den såkalte Outer Space Treaty i 1967. Men avtalen regulerer ikke nedskyting av satellitter.

Spent

Samtalene om en ny fredsavtale har blitt enda vanskeligere etter at USA i februar trakk seg fra atomavtalen INF med Russland.

I tillegg ga USAs president Donald Trump i desember ordre om opprettelse av en ny romkommando, som skal ha ansvar for USAs militære operasjoner i verdensrommet.

På lengre sikt håper Trump å opprette en «romstyrke» som en helt ny militær våpengren. En hovedoppgave både for romkommandoen og den foreslåtte romstyrken vil være å håndtere USAs mange militære satellitter.

Kina og Russland har i senere år utviklet nye metoder for å sabotere og ødelegge satellitter.

Personvernpolicy