Drastisk forverring av luftkvaliteten i Indonesia

Røyk stiger opp fra en skogbrann i provinsen Riau i Indonesia i 2013. Foto: Rony Muharrman / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp fra en skogbrann i provinsen Riau i Indonesia i 2013. Foto: Rony Muharrman / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesia er i løpet av få år blitt et av landene i verden med verst luftkvalitet. Enorme skogbranner og nye kullkraftverk bidrar til forurensingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er konklusjonen i en ny studie som forskere ved University of Chicago står bak.

For 20 år siden var Indonesia et av landene i verden med best luftkvalitet. Deretter økte forurensingen, og særlig etter 2013 har situasjonen raskt forverret seg.

I dag er det bare noen få land som har dårligere luftkvalitet enn Indonesia – verdens mest folkerike muslimske land med over 260 millioner innbyggere.

– Stor luftforurensing undergraver nå indonesiernes helse, fastslår forskerne Michael Greenstone og Qing Fan.

På øyene Sumatra og Borneo anslår de at forurensingen i gjennomsnitt forkorter innbyggernes liv med hele fire år.

Begge øyene er blant områdene i Indonesia som nærmest hvert år rammes av omfattende skogbranner. Mange av brannene startes av bønder og jordbruksselskaper som vil rydde nytt land, og ilden kommer lett ut av kontroll.

I tillegg til lokal forurensing fører brannene også til enorme utslipp av klimagasser som forsterker den globale oppvarmingen.

Andre årsaker til luftforurensingen i Indonesia er flere biler og nye kullkraftverk – som også medfører store utslipp av klimagassen CO2.