Chilenske lamaer kan få norsk teknologi rundt halsen

Gründer i FindMySheep, Marit Mjøen Solem, viser fram den elektroniske sauebjellen som de nå prøver å få ut på verdensmarkedet. Hun er i Chile i forbindelse med det norske statsbesøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Gründer i FindMySheep, Marit Mjøen Solem, viser fram den elektroniske sauebjellen som de nå prøver å få ut på verdensmarkedet. Hun er i Chile i forbindelse med det norske statsbesøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et selskap fra Kvikne i Hedmark sikter seg inn mot chilenske lamaer, kuer og sauer. De vil hjelpe til med å spore husdyrene i det fjellrike landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norskutviklet e-sauebjelle som sporer dyrene når de er på utmarksbeite, er på vei til det internasjonale markedet. Gründer i selskapet FindMySheep, Marit Mjøen Solem, er i Chile i forbindelse med det norske statsbesøket.

– Vi har allerede noen kundeforhold i Brasil, så vi har en viss kjennskap til det søramerikanske markedet. Nå ønsker vi å lære mer om Chile. Vi vet at de har mye lama og storfe og vil vite hvilke utfordringer de har her, sånn at vi kan velge riktig innfallsvinkel til markedet, sier Mjøen til NTB i Santiago.

Hun er del av den norske næringslivsdelegasjonen som følger kongeparet på statsbesøket, og onsdag satt hun til bords med dronningen under en næringslivsmiddag i den chilenske hovedstaden.

– Dronningen var godt informert om hva vi driver med og syntes det var artig og bra at et en liten bedrift fra Bygde-Norge var med hit og hadde fått den muligheten, sier Mjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittsporing

Hedmark-selskapet har vokst rakst i Norge den siste tiden, og nå står utlandet for tur.

– Vi har fått en del telefoner fra utlandet, men tidligere har vi ikke hatt kapasitet til å følge det opp. Nå har vi for alvor tenkt å satse, og da er Chile-turen en god måte å starte på, sier Mjøen.

Teknologien de leverer baserer seg på satellittsporing. Daglig sender sauebjellen signaler til en sentral, slik at man kan følge med på hvor sauene befinner seg gjennom en app.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge brukes systemet både på sau, storfe, tamrein, geit og hest. Siden vi bruker satellitt, fungerer sporingen på tvers av landegrensene, sier Mjøen.

Mange bruksområder

Norske sauebønder bruker teknologien til å holde bedre tilsyn med dyrene på utmarksbeite og som hjelp under sankingen. I tillegg kan de oppdage om dyr blir tatt av rovdyr. I utlandet kan systemet brukes til å løse andre problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Brasil ser vi at bøndene for eksempel må kunne dokumentere at dyrene deres ikke har beitet av regnskogen. Da kan de bruke vår teknologi. I tillegg har man utfordringer med sykdom. I tilfeller hvor man før måtte slakte alle dyrene når noen ble syke, kan man nå slippe å ta ut alle dyrene ved å dokumentere at det ikke har vært kontakt mellom dem og andre friske dyr, sier gründeren.

Findmy AS

I løpet av besøket i Santiago har Mjøen blitt intervjuet av chilenske medier om virksomheten. I tillegg har selskapet som nevnt vekket kongeparets interesse.

– Dronningen var veldig interessert i hva vi drev på med, og hva som har brakt oss hit til Chile, sier hun.

Dronningen kunne også fortelle at kongen synes navnet til bedriften høres litt morsomt ut når det uttales på engelsk.

– Navnet er nemlig Findmy AS, sier Mjøen og ler.