EU fordømmer utestengelse av Guaidó

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, her fotografert i Caracas onsdag. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix
Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, her fotografert i Caracas onsdag. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Riksrevisjonen i Venezuela sier opposisjonsleder Juan Guaidó er fratatt retten til å ha offentlige verv. EU mener utestengelsen er politisk motivert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU går hardt mot den 15 år lange utestengelsen Guaidó er ilagt.

– En slik politisk motivert beslutning uten hensyn til regler og prosedyrer viser nok en gang hvor vilkårlige de juridiske prosessene i landet er. Det er avgjørende at rettsstaten og maktfordelingsprinsippet gjenopprettes, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Hun sier utestengelsen av Guaidó undergraver forsøkene på å finne en fredelig og demokratisk løsning på krisen i Venezuela.

Overgangspresident

Guaidó leder nasjonalforsamlingen og har erklært seg selv som overgangspresident i det kriserammede landet med forsamlingens støtte. En rekke land, med USA i spissen, har anerkjent ham som landets leder.

Riksrevisor Elvis Amoroso, en nær alliert av sittende president Nicolás Maduro, kunngjorde utestengelsen av Guaidó torsdag. Uregelmessigheter i opposisjonslederens finanser ble oppgitt som årsak.

– Vi fortsetter i gatene, sa Guaidó like etter at Amorosos uttalelse ble kringkastet på statlig TV.

Maktkamp og krise

Maktkampen mellom Maduro og Guaidó har ytterligere skjerpet den økonomiske og politiske krisen i Venezuela. Den siste tiden har landet vært preget av omfattende strømbrudd, som har paralysert store deler av både næringsliv og offentlig virksomhet.

Både opposisjonen og regjeringens støttespillere planlegger nye demonstrasjoner lørdag.

Personvernpolicy