Meny

Disse tiltakene kan redde insektene

Foto: Sam Neal / Flickr

Verden trenger fortsatt sankthansormer som lager sitt eget lys og sommerfugler som spiser 27.000 ganger sin egen kroppsvekt.

Stemmer: Julie Sørlie Paus-Knudsen
Doktorgradsstipendiat i biologi ved Universitetet i Oslo.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

De siste årene har det kommet flere forskningsartikler som beskriver insektspopulasjoner i nedgang. Noen har blitt tolket i overkant dramatisk, men det har kommet noe godt ut av dramatikken: verdens oppmerksomhet har blitt rettet mot insekter og hvordan vi kan forhindre at de forsvinner. Men hva kan vi egentlig gjøre?

Les kommentaren: De syv budkrigene

Det vi vet og det vi ikke vet

Dersom du vil oppdage nye arter og gjøre store oppdagelser er entomologi (læren om insekter) feltet for deg. Det er anslag som sier at 80 prosent av insektene ikke enda er oppdaget, det er med andre ord ikke bare Ola Elvestuen som kan få et insekt oppkalt etter seg. Uvitenheten strekker seg videre, vi vet lite om hvordan det går med de ulike artene vi har oppdaget. Selv i Norge har vi ikke gode data på hvor mange insekter vi har hvor. Men vi vet noe, vi vet at mange av de artene vi har kunnskap om er i nedgang.

Hovedtrusselen for insekter er tap av leveområder

Vi vet også at hovedtrusselen for insekter er tap av leveområder. Vi mennesker bruker matfatet og boligene til insektene selv. Vi bygger veier, boliger, golfbaner, industriområder og fotballbaner. Vi rydder unna enger for å plante mat til oss selv og vi lar skogen vokse over blåklokker, tistler og engsoleier. Vi vet og at bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel er en annen hovedtrussel. Vi øker avlingene og minker insektspopulasjonene. Klimaendringer er en tredje trussel og parasitter og bakterier en fjerde.

Heldigvis har vi også historisk kunnskap, vi vet at insektene har overlevd flere masseutryddelser og at det er nærmest umulig å bli kvitt veggedyr, kakerlakker og mygg. Insektene utgjør over halvparten av alle kjente levende organismer, antagelig mye mer. For å sette antallet insektarter ytterligere i perspektiv: det er dobbelt så mange maurarter som pattedyrarter, 25 ganger flere arter av tovinger (mygg og fluer) og 27 ganger så mange sommerfuglarter.

Insekter finnes omtrent overalt og de har utviklet alle tenkelige og utenkelige strategier for å overleve. For eksempel har sommerfugllarver 12 øye, de kan spise 27 000 ganger sin egen kroppsvekt og forsvarsmekanismene deres spenner fra å imitere en fuglebæsj til å sprute maursyre på angripere.

Det finnes sommerfuglarter som spiser giftige planter for så å lagre giften til bruk på angripere, øyenstikkere ser 300 bilder i sekundet (mennesker ser 50), sankthansormen lager sitt eget lys og av pinnedyr finnes tro kopier av pinner og blader. Tilpasningsevnen til insektene er enorm og det gir en optimisme når det gjelder menneskelig påvirkning og hvorvidt det er mulig å reparere skaden som allerede har skjedd.

Les kommentaren: Innovasjon i offentlig sektor: Keiserens nye klær?

Når insekter tilpasser seg til byer

En studie som kom tidlig i 2019 beskriver hvor gode insektene er til å tilpasse seg. Studien handler om insekter som pollinerer blomster (pollinatorer) i fire store byer i England, og nettopp utbygging av byer er sett på som en av de store truslene mot pollinatorer. Det studien viser, er at selv i byer kan det være mange ulike arter som driver pollinering. Byer kan ha flere arter enn områder med landbruk og til og med flere arter enn bevaringsområder.

Artsmangfold er noe av det som gjør plante- og dyresamfunn motstandsdyktige mot forstyrrelser og nettopp derfor er det oppløftende å vite at det er mulig å ha et høyt artsmangfold av pollinatorer i byer. Men studien viser en stor variasjon i artsmangfold i de ulike delene av byene. Jevnt over fant forskerne, ikke overraskende, størst artsmangfold i parseller og hager og minst rent menneskeskapte områder, som parkeringsplasser.

Det å bedre livsgrunnlaget til pollinatorer i byer er både nødvendig og gjennomførbart.

Studien viste også at det var mer sannsynlig å finne humler og ville bier i parseller og hager enn på kirkegårder, i parker og i veikanter. Grunnen er forskjeller i blomstermangfold. Jo flere blomster, jo flere pollinatorer. Blomstermangfoldet varierte også mellom nabolag med ulik gjennomsnittsinntekt: der inntekten var høy var det både mange blomsterarter og pollinatorarter og motsatt. Dette blir kalt «luksus-effekten» og er et ikke ukjent fenomen som beskriver hvordan sosioøkonomisk status ofte er positivt korrelert med artsmangfold.

Det å bedre livsgrunnlaget til pollinatorer i byer er både nødvendig og gjennomførbart. Nødvendig fordi rundt 82 prosent av Norges befolkning bor i tettsteder og gjennomførbart fordi det er nok av tiltak som kan gjøres. Det er enkelt nok: hev kvaliteten på eksisterende områder som allerede blir brukt av pollinatorer.

Alle parker, kirkegårder og veikanter kan ha flere blomster og det kan fint legges til rette for at humler og andre ville bier kan ha sitt hjem og matfat der. Honningbier er husdyr og de er bare én art, så selv om byhonning er spennende må vi først og fremst tenke på de ville biene når det er snakk om å bremse tapet av artsmangfold. Det betyr at kommuner og bedrifter ikke kan sette ut kasser med honningbier og klappe seg tilfreds på skulderen, det blir litt det samme som å sette ut oppdrettskyllinger og anta at det bidrar til å redde utrydningstruede fugler.

Det er også mulig å gjøre om dårlige områder til bra områder. Oslo kommune fjerner bilene fra sentrum og forhåpentligvis gir dette rom for å knuse asfalterte områder og plante blomster der. Det kan fort hende at en gjeng klimastreikende ungdommer blir med på knusing av asfalt og planting av blomster uavhengig om de får godkjent fravær eller ikke.

Det som også er verdt å tenke på er at fortetting, selv om det er positivt i det store bildet fordi det blir mer plass mellom byene, ikke nødvendigvis er så bra for insektene fordi hagene forsvinner. For å forhindre tap av leveområder som hager for pollinatorer kan nye boligprosjekter inneholde hager, enten på taket, på bakken eller på utstikkere fra bygningen. Det ligger mye potensiale i taket på Lambda, i NTNUs nye campus og i boligmaskinen på Ensjø. For ikke å snakke om Røkkes tårn «Det store blå».

Les kommentaren: Insektenes dommedag?

Det er fortsatt håp for insektene

Det er mye som peker nedover for insektene, men det er også noe som taler til deres fordel. Vi har en viss oversikt over truslene mot insektene og vi har på grunn av insektenes utrolige tilpasningsevne antagelig fortsatt mulighet til å bremse den negative trenden.

Det krever innsats både når det gjelder innsamling av data og tiltak som nok kan svi både i boligbaronenes pengepunger, for kommunenes budsjetter, for industrien, for bilister, for enkeltpersoner og for landbruket. For hvis verden skal ha en hverdag full av insekter må bruk av plantevernmidler også reduseres. Det er ikke så ulogisk at insektsmidler dreper insekter.

Verden og Norge har blitt ristet nok i til at Stortinget har vedtatt en pollinatorstrategi

Selv om dommedag kanskje ikke er her enda og selv om insektsapokalypsen er basert på medias noe dramatiske tolkning av to forskningsartikler, har det kommet noe godt ut av overskriftene. Verden og Norge har blitt ristet nok i til at Stortinget har vedtatt en pollinatorstrategi (dog kun med én stemme overvekt), MDG har kommet med en krisepakke for insekter og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) skal telle insektene i Norge.

Internasjonalt finnes det allerede pollinatorstrategier og det er utallige organisasjoner som jobber med å bevare insektsbestandene. Forhåpentligvis har disse fått litt vind i seilene og vi vil se en endring i hvordan verden jobber med å bremse nedgangen i insektsbestanden og hvordan insekter generelt blir omtalt. Kanskje media dropper å skrive saker om larver i appelsiner, møll i mel og (harmløse!) skjeggkre i leiligheter. Det er tross alt slike saker som er med på å fortrenge fasinasjonen over insekter til fordel for redsel og ubehag. For det verden trenger nå er ekte vilje til å redde insektene og en fin måte å finne ekte vilje på er å la seg fasinere over de flere millionene insektsartene og deres utallige tilpasninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 Tyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord
Siste nytt
16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46VerdenTyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord
Populært