Disse tiltakene kan redde insektene

Foto: Sam Neal / Flickr

Verden trenger fortsatt sankthansormer som lager sitt eget lys og sommerfugler som spiser 27.000 ganger sin egen kroppsvekt.

Stemmer: Julie Sørlie Paus-Knudsen
Doktorgradsstipendiat i biologi ved Universitetet i Oslo.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

De siste årene har det kommet flere forskningsartikler som beskriver insektspopulasjoner i nedgang. Noen har blitt tolket i overkant dramatisk, men det har kommet noe godt ut av dramatikken: verdens oppmerksomhet har blitt rettet mot insekter og hvordan vi kan forhindre at de forsvinner. Men hva kan vi egentlig gjøre?

Les kommentaren: De syv budkrigene

Det vi vet og det vi ikke vet

Dersom du vil oppdage nye arter og gjøre store oppdagelser er entomologi (læren om insekter) feltet for deg. Det er anslag som sier at 80 prosent av insektene ikke enda er oppdaget, det er med andre ord ikke bare Ola Elvestuen som kan få et insekt oppkalt etter seg. Uvitenheten strekker seg videre, vi vet lite om hvordan det går med de ulike artene vi har oppdaget. Selv i Norge har vi ikke gode data på hvor mange insekter vi har hvor. Men vi vet noe, vi vet at mange av de artene vi har kunnskap om er i nedgang.

Hovedtrusselen for insekter er tap av leveområder

Vi vet også at hovedtrusselen for insekter er tap av leveområder. Vi mennesker bruker matfatet og boligene til insektene selv. Vi bygger veier, boliger, golfbaner, industriområder og fotballbaner. Vi rydder unna enger for å plante mat til oss selv og vi lar skogen vokse over blåklokker, tistler og engsoleier. Vi vet og at bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel er en annen hovedtrussel. Vi øker avlingene og minker insektspopulasjonene. Klimaendringer er en tredje trussel og parasitter og bakterier en fjerde.

Heldigvis har vi også historisk kunnskap, vi vet at insektene har overlevd flere masseutryddelser og at det er nærmest umulig å bli kvitt veggedyr, kakerlakker og mygg. Insektene utgjør over halvparten av alle kjente levende organismer, antagelig mye mer. For å sette antallet insektarter ytterligere i perspektiv: det er dobbelt så mange maurarter som pattedyrarter, 25 ganger flere arter av tovinger (mygg og fluer) og 27 ganger så mange sommerfuglarter.

Insekter finnes omtrent overalt og de har utviklet alle tenkelige og utenkelige strategier for å overleve. For eksempel har sommerfugllarver 12 øye, de kan spise 27 000 ganger sin egen kroppsvekt og forsvarsmekanismene deres spenner fra å imitere en fuglebæsj til å sprute maursyre på angripere.

Det finnes sommerfuglarter som spiser giftige planter for så å lagre giften til bruk på angripere, øyenstikkere ser 300 bilder i sekundet (mennesker ser 50), sankthansormen lager sitt eget lys og av pinnedyr finnes tro kopier av pinner og blader. Tilpasningsevnen til insektene er enorm og det gir en optimisme når det gjelder menneskelig påvirkning og hvorvidt det er mulig å reparere skaden som allerede har skjedd.

Les kommentaren: Innovasjon i offentlig sektor: Keiserens nye klær?

Når insekter tilpasser seg til byer

En studie som kom tidlig i 2019 beskriver hvor gode insektene er til å tilpasse seg. Studien handler om insekter som pollinerer blomster (pollinatorer) i fire store byer i England, og nettopp utbygging av byer er sett på som en av de store truslene mot pollinatorer. Det studien viser, er at selv i byer kan det være mange ulike arter som driver pollinering. Byer kan ha flere arter enn områder med landbruk og til og med flere arter enn bevaringsområder.

Artsmangfold er noe av det som gjør plante- og dyresamfunn motstandsdyktige mot forstyrrelser og nettopp derfor er det oppløftende å vite at det er mulig å ha et høyt artsmangfold av pollinatorer i byer. Men studien viser en stor variasjon i artsmangfold i de ulike delene av byene. Jevnt over fant forskerne, ikke overraskende, størst artsmangfold i parseller og hager og minst rent menneskeskapte områder, som parkeringsplasser.

Det å bedre livsgrunnlaget til pollinatorer i byer er både nødvendig og gjennomførbart.

Studien viste også at det var mer sannsynlig å finne humler og ville bier i parseller og hager enn på kirkegårder, i parker og i veikanter. Grunnen er forskjeller i blomstermangfold. Jo flere blomster, jo flere pollinatorer. Blomstermangfoldet varierte også mellom nabolag med ulik gjennomsnittsinntekt: der inntekten var høy var det både mange blomsterarter og pollinatorarter og motsatt. Dette blir kalt «luksus-effekten» og er et ikke ukjent fenomen som beskriver hvordan sosioøkonomisk status ofte er positivt korrelert med artsmangfold.

Det å bedre livsgrunnlaget til pollinatorer i byer er både nødvendig og gjennomførbart. Nødvendig fordi rundt 82 prosent av Norges befolkning bor i tettsteder og gjennomførbart fordi det er nok av tiltak som kan gjøres. Det er enkelt nok: hev kvaliteten på eksisterende områder som allerede blir brukt av pollinatorer.

Alle parker, kirkegårder og veikanter kan ha flere blomster og det kan fint legges til rette for at humler og andre ville bier kan ha sitt hjem og matfat der. Honningbier er husdyr og de er bare én art, så selv om byhonning er spennende må vi først og fremst tenke på de ville biene når det er snakk om å bremse tapet av artsmangfold. Det betyr at kommuner og bedrifter ikke kan sette ut kasser med honningbier og klappe seg tilfreds på skulderen, det blir litt det samme som å sette ut oppdrettskyllinger og anta at det bidrar til å redde utrydningstruede fugler.

Det er også mulig å gjøre om dårlige områder til bra områder. Oslo kommune fjerner bilene fra sentrum og forhåpentligvis gir dette rom for å knuse asfalterte områder og plante blomster der. Det kan fort hende at en gjeng klimastreikende ungdommer blir med på knusing av asfalt og planting av blomster uavhengig om de får godkjent fravær eller ikke.

Det som også er verdt å tenke på er at fortetting, selv om det er positivt i det store bildet fordi det blir mer plass mellom byene, ikke nødvendigvis er så bra for insektene fordi hagene forsvinner. For å forhindre tap av leveområder som hager for pollinatorer kan nye boligprosjekter inneholde hager, enten på taket, på bakken eller på utstikkere fra bygningen. Det ligger mye potensiale i taket på Lambda, i NTNUs nye campus og i boligmaskinen på Ensjø. For ikke å snakke om Røkkes tårn «Det store blå».

Les kommentaren: Insektenes dommedag?

Det er fortsatt håp for insektene

Det er mye som peker nedover for insektene, men det er også noe som taler til deres fordel. Vi har en viss oversikt over truslene mot insektene og vi har på grunn av insektenes utrolige tilpasningsevne antagelig fortsatt mulighet til å bremse den negative trenden.

Det krever innsats både når det gjelder innsamling av data og tiltak som nok kan svi både i boligbaronenes pengepunger, for kommunenes budsjetter, for industrien, for bilister, for enkeltpersoner og for landbruket. For hvis verden skal ha en hverdag full av insekter må bruk av plantevernmidler også reduseres. Det er ikke så ulogisk at insektsmidler dreper insekter.

Verden og Norge har blitt ristet nok i til at Stortinget har vedtatt en pollinatorstrategi

Selv om dommedag kanskje ikke er her enda og selv om insektsapokalypsen er basert på medias noe dramatiske tolkning av to forskningsartikler, har det kommet noe godt ut av overskriftene. Verden og Norge har blitt ristet nok i til at Stortinget har vedtatt en pollinatorstrategi (dog kun med én stemme overvekt), MDG har kommet med en krisepakke for insekter og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) skal telle insektene i Norge.

Internasjonalt finnes det allerede pollinatorstrategier og det er utallige organisasjoner som jobber med å bevare insektsbestandene. Forhåpentligvis har disse fått litt vind i seilene og vi vil se en endring i hvordan verden jobber med å bremse nedgangen i insektsbestanden og hvordan insekter generelt blir omtalt. Kanskje media dropper å skrive saker om larver i appelsiner, møll i mel og (harmløse!) skjeggkre i leiligheter. Det er tross alt slike saker som er med på å fortrenge fasinasjonen over insekter til fordel for redsel og ubehag. For det verden trenger nå er ekte vilje til å redde insektene og en fin måte å finne ekte vilje på er å la seg fasinere over de flere millionene insektsartene og deres utallige tilpasninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26 WHO berømmer Kina for smittetiltak23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina
Siste nytt
02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina
Populært