Svensk økokrim med razzia mot Swedbank

Onsdag var det razzia i Swedbanks svenske hovedkontor. Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB scanpix
Onsdag var det razzia i Swedbanks svenske hovedkontor. Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB scanpix

Den svenske storbanken Swedbank etterforskes for mulig bedrageri og brudd på regler om innsideinformasjon. Banken er fra før mistenkt i en hvitvaskingsskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), aksjonerte onsdag mot bankens hovedkontor i Sundbyberg utenfor Stockholm.

Det ble først opplyst at Swedbank etterforskes for brudd på innsidereglene. Konkret er banken mistenkt for å ha informert utvalgte eiere før anklager om hvitvasking ble offentlig kjent.

Onsdag kveld utvidet EBM etterforskningen til også å omfatte grovt bedrageri.

– Tøff dag

– Det har vært en veldig tøff dag for Swedbank, våre medarbeidere og aksjeeiere, sier bankens administrerende direktør Birgitte Bonnesen i et uttalelse.

– Vi er i en bransje som er avhengig av tillit, og jeg forstår virkelig alvoret, sier hun videre. Hun understreker at banken samarbeider med EBM men påpeker samtidig at ingen enkeltperson eller legal enhet mistenkes for lovbrudd.

Swedbank Norge ikke er kontaktet av EBM, opplyser kommunikasjonsansvarlig Cathrine Lorvik Seglund til NTB.

Annen etterforskning

I februar i år avslørte kringkasteren SVTs «Uppdrag granskning» mistanker om hvitvasking gjennom Swedbank. Saken omfatter mistenkelige pengeoverføringer verdt tilsvarende 40 milliarder svenske kroner.

Det er Finansinspektionen (FI) i Sverige som etterforsker mistanken om hvitvasking. Det er imidlertid ikke denne delen av saken som ligger bak onsdagens aksjon.

Samtidig som Swedbank mistenkes for både bedrageri og for hvitvasking, er en tredje mistanke nå rettet mot konsernet.

Ifølge SVT har det amerikanske finanstilsynet Department of Financial Services (DFS) startet etterforskning av Swedbank fordi banken unnlot å varsle amerikanske myndigheter om kunder med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, firmaet som står sentralt i den såkalte Panama Papers-saken.

– Mørklegger ikke

Administrerende direktør Birgitte Bonnesen stiller seg undrende til anklagene.

– Det høres utrolig merkelig ut at vi på en eller annen måte har hatt en intensjon om å mørklegge. Det er overhodet ikke i tråd med hvordan vi jobber, sier hun til SVT.

Swedbank skriver i en ytterligere kommentar til SVTs at banken «samarbeider fullt ut og kommuniserer tydelig, korrekt og med god hensikt med samtlige relevante myndigheter», men at banken av juridiske årsaker ikke kan kommentere kommunikasjonen den har hatt med myndighetene i delstaten New York i denne saken.

Personvernpolicy