Norsk Folkehjelp: Gazas innbyggere er livredde

Store israelske styrker er nå rullet opp langs grensa mot Gazastripen, og de palestinske innbyggerne i enklaven frykter det verste. Foto: AP / NTB scanpix
Store israelske styrker er nå rullet opp langs grensa mot Gazastripen, og de palestinske innbyggerne i enklaven frykter det verste. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Palestinerne på Gazastripen lever i frykt for en ny israelsk storoffensiv, forteller Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Westhrin er denne uka på rundreise i de palestinske områdene og i løpende kontakt med hjelpeorganisasjonens ansatte på Gazastripen.

Israelske kampfly har siden mandag angrepet påståtte Hamas-mål i den palestinske enklaven som svar på et palestinsk rakettangrep noen timer tidligere.

– Det er unntakstilstand på Gazastripen, innbyggerne der har satt livene sine på vent, de sliter med å få hverdagen til å henge sammen og frykter det verste, forteller Westhrin.

Frykter årsdag

I helgen er det ett år siden de ukentlige demonstrasjonene langs grensegjerdet mot Israel begynte på Gazastripen, og hun frykter at Israel vil slå hardt til mot den varslede massemønstringen på årsdagen.

FN-granskere anklaget nylig Israel for mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som følge av maktbruken mot sivile på Gazastripen, der over 190 ubevæpnede demonstranter er drept og 6.000 såret av skarpe skudd fra israelske soldater det siste året.

– Mange av de sårede er skutt i beina, og sykehuset i Gaza forteller at de begynner å mangle utstyr for å behandle alle de knuste leggbeina, sier Westhrin.

Aktuelt: Netanyahu advarer Hamas

Valgkamp

Israels statsminister Benjamin Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand fra mannen som ledet Israels to siste storoffensiver mot Gazastripen, tidligere forsvarssjef Benny Gantz.

– Driver Netanyahu valgkamp på Gazastripen nå?

– Det er i hvert fall ingen tvil om at det nå skal vises handlekraft, sier Westhrin.

Aktuelt: Raketter truer våpenhvile på Gazastripen

Kritisk

Hun beskriver den humanitære situasjonen for Gazastripens to millioner innbyggere som kritisk.

– Det er mangel på reint vann og ikke noe system for å rense kloakk, strømmen kommer og går, og som følge av Israels blokade, får ikke bøndene det de trenger for å drive jordbruk, noe som resulterer i matmangel, forteller hun.

Israel nekter konsekvent for å ha innført blokade og hevder lastebiler med livsnødvendigheter fritt får slippe inn.

– Det er en absurd påstand, sier Westhrin.

Aktuelt: Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden