Mann skutt av politiet - trodde pistolen var taser
En video viser dramatikken som utspilte seg da en afroamerikansk mann ble skutt av politiet i USA etter å ha blitt stoppet for ikke å ha på seg setebelte.
Artikkelen fortsetter under annonsen
I mai 2018 ble en 35-åring stoppet av politiet i Lawrence, Kansas. Grunnen var at han ikke hadde på setebelte mens han kjørte.
En video fra politibilens dashcam viser hvordan interaksjonen mellom Lewis og politibetjentene utspilte seg.
Se videoen øverst i saken.
«Faen, jeg skjøt han!»
I videoen kan man se hvordan 35-åringen reagerer med vantro over å ha blitt stoppet på vei til jobb på grunn av det han mener er en bagatell.
Sjåføren nekter både å gi fra seg identifikasjon og å gå ut av bilen, som politibetjentene ønsker. 35-åringen, som er afroamerikansk, spør gjentatte ganger om mangelen på bruk av bilbelte er den eneste grunnen til at han blir stoppet.
«Alle de hvite folkene du passerte, hadde de på setebeltet?» spør han politimannen, og ber gjentatte ganger om å få snakke med politimannens overordnede, men blir nektet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPolitimannen forsøker å roe ned mannen i flere minutter, til ingen nytte. Partneren hans, en fersk politikvinne, går også til bilen i et forsøk på å få sjåføren til å gå ut av bilen.
Det hele ender i et basketak der 35-åringen angriper politimannen og slenger ham i bakken. Politikvinnen reagerer ved å løpe bort, og videoen viser at hun setter pistolen i ryggen hans og avfyrer et skudd.
«Å, faen, jeg skjøt ham!» sier hun, mens offeret faller til bakken.
Hun hevder at hun trodde hun holdt elektrosjokkpistolen sin, og at hun kun ville gi ham elektrisk støt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Bekymringsverdig problem
Hendelsen skjedde i mai, men videoen av hendelsen ble nylig frigitt. Ifølge den britiske avisen Daily Mail overlevde 35-åringen skadene skuddet påførte, og er siktet for vold mot offentlig tjenestemann.
Forsvareren til sjåføren, Shaye Downing, har uttalt seg om hendelsen til en lokalavis i Lawrence, Journal World:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er lett å fokusere på min klients reaksjon på det han oppfattet som rasediskriminering og at han brukte fysisk vold mot politiet, men det er andre bekymringsverdige problemer her som fortjener en seriøs debatt.
Hun trekker frem at politiet eskalerte en situasjon som enkelt kunne blitt roet ned, og at de kunne imøtekommet klienten hennes sin forespørsel om å snakke med en overordnet. Downing mener også at politikvinnens angivelige feiltagelse vitner til «alvorlige problemer» med politiets opplæring om passende maktbruk og våpnene de benytter seg av.
Downing synes politikvinnen heller burde forsøkt å gripe inn uten å bruke våpen.
Les også : Døv bilist skutt og drept av politiet i USA
Siktet for kropsskade
Politikvinnen hadde bare jobbet som politi i to måneder da hendelsen inntraff, ifølge Journal World. Hun er siktet for kroppsskade, og var på lønnet permisjon siden hendelsen frem til januar, da hun forlot jobben.
Artikkelen fortsetter under annonsenHennes advokater ønsker ikke kommentere saken ennå, men på en rettslig høring framla de en teori om at 35-åringen nektet å gi identifikasjon på grunn av utestående arrestordre, ikke på grunn av at han følte seg rasediskrimnert.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge Daily Mail hevder hun at skytingen var en feiltagelse, og at hun trodde hun skjøt Lewis med taserpistolen. Hun påstår at hun ikke forstod hva som hadde skjedd før hun så etter ledningene fra elektrosjokkpistolen sin for å se om de hadde truffet 35-åringen, og da de ikke var der, skjønte hun hva som hadde hendt.
Les også : Politimann fikk seks års fengsel for drap på tenåring i USA
Vedvarende problem
Det er ikke første gang politiet i USA har brukt unødvendig vold mot afroamerikanske menn.
Senest i november i fjor skjøt og drepte en politimann 21 år gamle Emantic Fitzgerald Bradford Jr. i Hoover, Alabama, på grunn av mistanke for å ha skutt en annen person.
Det viste seg at Bradford Jr. var uskyldig, og hendelsen ble møtt med demonstrasjoner i delstaten.