Orbán ut mot EU etter utestengelse

Viktor Orbán mener EU-politikerne har mistet kontakten med virkeligheten og lever i en boble. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Viktor Orbán mener EU-politikerne har mistet kontakten med virkeligheten og lever i en boble. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán kritiserer EU etter at partiet hans, Fidesz, ble suspendert fra den konservative alliansen i EU-parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikerne i Brussel lever i en boble. De bygger en byråkratisk Brussel-elite som har mistet kontakt med virkeligheten, sa Orban i et intervju med en statsstøttet radiostasjon i Ungarn i søndag.

Statsministeren ba lytterne stemme for Fidesz i EU-valget i mai, «for å vise folkene i Brussel at det som skjer i Ungarn, er det ungarske folkets vilje». Han la til at EU-politikken i Brussel ikke bør bli diktert av «partier som er på vei til venstre».

Den konservative partifamilien EPP gikk onsdag inn for å suspendere Orbans parti for det alliansen omtaler som «illiberal politikk».

Les også: Orbán ber europeiske konservative om unnskyldning

KrF støtter krav om utestengelse av Orbáns parti

Vedtaket ble fattet med 190 mot 3 stemmer. En komité skal holde med øye med Fidesz og se om partiet tar grep som gjør at det kan komme tilbake i folden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen har vært ekstra høy de siste ukene, etter at Ungarn satte i gang en plakatkampanje mot presidenten i EU-kommisjonen, jean Claude Juncker – som selv tilhører EPP – og den ungarskfødte amerikanske mangemilliardæren George Soros.

Begge ble fremstilt som tilhengere av ulovlig innvandring, og kampanjen gjentok påstander fra ytre høyre om at Soros trekker i trådene i politikkens maktsirkler.