Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem

Romania og Honduras følger i Trumps fotspor og flytter sine ambassader til Jerusalem. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Romania og Honduras følger i Trumps fotspor og flytter sine ambassader til Jerusalem. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romania og Honduras kunngjør at de flytter sine ambassader til Jerusalem i Israel. Palestinsk side kaller det et klart brudd på flere internasjonale lover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunngjøringene kom søndag under talene til de to landenes ledere på den proisraelske lobbyorganisasjonen AIPACs konferanse i Washington.

– Jeg vil, som statsminister av Romania og leder av regjeringen, flytte vår ambassade til Jerusalem som er hovedstaden i den israelske stat. Jeg kan love dere at Romania vil forbli en lojal venn og den sterkeste europeiske stemmen i støtten til det jødiske folk og staten Israel, sa Romanias statsminister Viorica Dancila i sin tale.

Blandet mottakelse

Beslutningene blir applaudert av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, mens kritikken ikke lar vente på seg fra palestinsk side. Generalsekretær Saeb Erekat i den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO refser beslutningen og kaller det et klart brudd på palestinske rettigheter, internasjonale lover og FN-resolusjoner.

– Det bidrar bare til å eliminere tostatsløsningen, som er den eneste veien mot fred og stabilitet i hele regionen, sier Erekat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først i Europa

USAs president Donald Trump anerkjente i fjor Jerusalem som Israels hovedstad og besluttet som første land i verden å flytte sin ambassade til Jerusalem. Guatemala og Paraguay fulgte hakk i hæl. Ingen europeiske land har til besluttet å gjøre det samme, før Romania nå kom med sin avgjørelse.

En rekke vestlige land har derimot kritisert Trumps beslutning og viser til at Israel har okkupert den østlige delen av byen siden 1967. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig. Palestinerne krever Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig stat, mens Israel gjør krav på hele Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».