Kina stanser import av rapsfrø fra Canada

Rapsprodusent David Reid sjekker fjorårets avling på farmen i Cremona i Alberta i Canada. Nå har Canadas største importør av raps, Kina, satt kroken på døra for all import av rapsfrø. Foto: Jeff McIntosh / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
Rapsprodusent David Reid sjekker fjorårets avling på farmen i Cremona i Alberta i Canada. Nå har Canadas største importør av raps, Kina, satt kroken på døra for all import av rapsfrø. Foto: Jeff McIntosh / The Canadian Press / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har sluttet å kjøpe rapsfrø fra Canada. Milliardtapet det kan påføre canadisk rapsindustri, tolkes som hevn for pågripelsen av Huaweis finansdirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadas rapsprodusenter opplyste sent torsdag at deres eksportører opplever at kinesiske importører ikke lenger vil kjøpe frø fra Canada.

I 2018 kjøpte Kina omtrent 40 prosent av rapsfrøene Canada eksporterte til en verdi av totalt 2,1 milliarder dollar.

Guy Saint-Jacques, tidligere canadisk ambassadør til Kina, sier Canadas regjering er nødt til å svare, om ikke med samme mynt, så med å utvise noen av de kinesiske idrettsutøverne som er i Canada for å trene til vinter-OL i Beijing i 2022.

Klar sammenheng

Da Kina tidligere i år stanset import av rapsfrø fra selskapet Richardson International Ltd, sa kinesiske myndigheter at det var fordi de hadde oppdaget farlige organismer i selskapets produkter.

David Mulroney, Canadas forrige ambassadør til Kina, avviste dette og sa at utestengingen av canadisk raps absolutt henger sammen med pågripelsen av den kinesiske Huawei-toppen Meng Wanzhou i desember i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom landene har blitt stadig mer tilspisset siden finansdirektøren, også datter av Huawei-grunnleggeren, ble pågrepet i Canada på bakgrunn av anklager om bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran. Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada, USA og Kina.

Husarrest

Meng stilte 6. mars i utleveringshøring i en canadisk domstol, uten at det kom mye ut av rettsmøtet. Under den kortvarige høringen sa hun ingenting, og dommeren kunngjorde at det blir et nytt rettsmøte 8. mai om hvorvidt hun skal utleveres til USA.

Meng Wanzhou er finansdirektør i den kinesiske mobilgiganten.

Hun sitter i midlertidig husarrest. I USA er hun og selskapet tiltalt for å ha ført amerikanske banker bak lyset for å omgå handelsrestriksjonene mot Iran. Huawei sier anklagene er grunnløse.