Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya

<p>Leger Uten Grenser betegner tilstanden i leirene som inhumane og helsefarlige.</p>
Leger Uten Grenser betegner tilstanden i leirene som inhumane og helsefarlige. Foto: NTB Scanpix/AFP

Mange av dem som holdes innesperret i interneringsleiren i Sabaa i Libya, lider av alvorlig underernæring, viser en ny rapport fra Leger Uten Grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som er basert på to undersøkelser gjort for å kartlegge ernæringstilstanden til flyktningene og migrantene i Sabaa-leiren, viser at nesten 25 prosent er underernærte og undervektige.

– Det vi ser i dag, og det er bare på ett av mange interneringssentre, er symptomatisk for et uregulert, rettsløst og uforsvarlig system som setter flyktninger og migranters liv i fare, sier lege og president i Leger Uten Grenser Katrine Nordstrand i en pressemelding.

Barn mest utsatt

Det er på nåværende tidspunkt over 300 mennesker som holdes fanget i leiren, hvor over 100 av dem er barn under 18 år, ifølge Leger Uten Grenser. Kartleggingen viser at nesten en av fire mennesker i leiren viser tegn på matmangel. 2 prosent lider av alvorlig og akutt underernæring, 5 prosent av moderat underernæring og 15 prosent er undervektige.

Det er spesielt blant barna som er utsatt. Det er blant barna i leiren at den høyeste andelen alvorlig eller moderat underernæring er synlig.

Flere av dem som er sperret inne sier de kun får ett måltid hver andre eller tredje dag.

Leger Uten Grenser betegner tilstanden i leirene som inhumane og helsefarlige. Observasjoner og funn fra rapporten viser at flere er låst inn på små rom, som ikke gir mindre enn én kvadratmeter plass til hver person.

Den 21. februar fant ansatte i Leger Uten Grenser 31 mennesker innelåst i et lite rom, der det ikke var mulig å legge seg ned, det var ikke latriner og menneskene ble tvunget til urinere i plastbøtter eller flasker.

Aktuelt: UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over

Krever tiltak

Leger Uten Grenser betegner situasjonen som bekymringsfull, og krever tiltak fra libyske myndigheter og det internasjonale samfunn.

– Vi snakker om helt grunnleggende behov for å kunne overleve. Dersom mat, husly og nødvendig helsehjelp ikke kan gis regelmessig og på en skikkelig måte, må libyske myndigheter løslate disse menneskene umiddelbart. Europeiske myndigheter støtter denne praksisen ved å sørge for at mennesker tvinges tilbake til Libya etter at de har prøvd å flykte sjøveien, sier Nordstrand.

Aktuelt: – Opprørsgeneral har tatt kontroll over grenseområde i Libya

Personvernpolicy