Syrisk far og sønn begravet i Christchurch

Sørgende bærer inn to av ofrene til seremonien før begravelsen onsdag. Dette var de to første ofrene etter massakren fredag som ble stedt til hvile på New Zealand. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix
Sørgende bærer inn to av ofrene til seremonien før begravelsen onsdag. Dette var de to første ofrene etter massakren fredag som ble stedt til hvile på New Zealand. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En syrisk far og hans sønn ble begravet onsdag formiddag, som de første av 50 dødsofre etter angrepene under fredagsbønnen i to moskeer på New Zealand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Khaled Mustafa og hans 15 år gamle sønn Hamza var flyktninger fra Syria. De kom til New Zealand i fjor i håp om et tryggere liv, men ble i stedet to av 50 ofre for terrorangrep. Hamzas yngre bror, Zaid (13), ble skutt i beinet i angrepet, men deltok likevel under seremonien onsdag. Flere hundre personer var til stede da begravelsene begynte i Christchurch.

Myndighetene har brukt fire dager på å sette opp et eget område for ofrene på en av byens gravlunder for muslimer. Mange av døde kommer til å bli stedt til hvile der, men noen vil også bli sendt tilbake til sitt opprinnelige hjemland for gravlegging der, opplyser myndighetene.

Det var satt opp et telt over området da begravelsene fant sted onsdag. Etter en kort stund med bønn, ble de to båret inn til gravstedet av familie og venner og stedt til hvile og navnene deres lest opp over høyttaleren på området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var på skolen

Til stede ved begravelsen Abdul Aziz, en afghansk flyktning som konfronterte gjerningsmannen ved Linwood-moskeen. Også Alabi Lateef forsøkte å stanse gjerningsmannen under angrepet og var til stede ved seremonien onsdag. Han sier til AFP at han og flere andre har bistått Mustafa-familien med forberedelsene til begravelsen i henhold til muslimske tradisjoner.

Tidligere onsdag besøkte statsminister Jacinda Ardern Cashmere High School der både Hamza og Zaid var elever. Skolen mistet også en annen elev, 14 år gamle Sayyad Milne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra en elev om hvordan hun føler seg, svarte Ardern rett og slett «Jeg er trist».

Tar tid

En australsk statsborger er mistenkt for å være gjerningspersonen bak de to angrepene mot moskeene Al Noor og Linwood under fredagsbønnen. I tillegg til de 50 som ble drept, er minst like mange såret. For flere av de skadde er tilstanden svært alvorlig ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I henhold til muslimsk tro ønsker familiene å gravlegge sine kjære så snart som mulig, men arbeidet med å identifisere de drepte tar tid.

Politisjef Mike Bush sa på en pressekonferanse onsdag morgen at det prioriteres å få ofrene returnert til familiene så raskt som mulig. Ifølge Radio New Zealand var 21 ofre formelt identifisert tirsdag klokka 11.30, mens ytterligere seks er identifisert i løpet av det neste døgnet.

– Før dagen er omme bør vi ha fullført de fleste av de identifiseringene. Men jeg må si at noen av ofrene vil ta litt lengre tid, sier Bush.

Må finne dødsårsak

Han understreker at det er svært viktig at de som skal identifisere ofrene, får tilstrekkelig med tid slik at de er sikre på at de gjør alt rett, det må være rett person og rett dødsårsak.

– Hvis vi gjør feil er det utilgivelig, sier Bush.

Det er seks obdusenter i arbeid i tillegg til mer enn hundre eksperter på identifiseringsarbeid.

Det er svært viktig at det for hvert offer er med sikkerhet slått fast hva som var dødsårsak. Bush påpeker at det ikke vil bli mulig å ta ut en drapstiltale uten bevis for at et drap har funnet sted.

– Du kan ikke dømme noen for drap uten at det er slått fast at drap er dødsårsaken, sier han.