Ishylle på Antarktis rystes av flere tusen «isskjelv»

Et isfjell i McMurdo-sundet i Antarktis. Forskere har funnet seismisk aktivitet i dette området. Foto: AFP/ Nasa/ Chris Larsen
Et isfjell i McMurdo-sundet i Antarktis. Forskere har funnet seismisk aktivitet i dette området. Foto: AFP/ Nasa/ Chris Larsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet oppstår bare om natten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke lenge siden forskere trodde jordskjelv ikke fantes på Antarktis, noe de i senere tid har påvist at faktisk finner sted.

Men nå er det oppdaget en annen form for skjelv på kontinentet. Såkalte «iskjelv», som ryster det frosne landskapet, men bare om natten.

– I de undersøkte områdene registrerte vi alt fra et titalls og opp til tusenvis av disse per natt , sier glasiolog Douglas MacAyeal ved University of Chicago.

MacAyeal studerer hvordan smeltevann og smelteprosesser påvirker Antarktis-regionen. Han og forskergruppen var interessert i å undersøke hvor ofte isskjelvene forekommer på kontinentet, og hvilken rolle de har i forbindelse med smelting og oppbrudd av is.

Overvåket isen

Og det er faktisk smeltingen som står bak denne nattlige kavalkaden av isskjelv.

Under smeltesesongen på McMurdo-ishyllen, satte forskerne opp seismografer i to områder, der det ene området bestod av fast is og det andre av mer slapsete og smeltet is.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På dagtid, i de våte områdene, produserte den slapsete isen dammer på overflaten. Og der det var fast is, oppstod det mindre smelting, selv i sollys.

Om natten oppdaget forskerne seismisk aktivitet i de våte områdene, og isskjelvene varte i mindre enn et sekund om gangen.

Les også: En ny, effektiv og billig måte å fjerne CO2 fra luften på

Kan studeres på avstand

MacAyeal sier at det ofte er et islag på toppen av disse dammene, og legger til:

– Når temperaturen synker om natten, trekker isen på toppen seg sammen, og vannet under ekspanderer etter hvert som det fryser til. Dette gjør at topplokket forskyves helt til det til slutt bryter med et knakk, sier glasiologen.

Forskerne sin hypotese er at dette fenomenet på sikt vil være nyttig å studere på avstand. For når isskjelvene finner sted, er det i de områdene smeltingen er på sitt sterkeste.

Les også: Skarp advarsel om issmelting i Himalaya