Regjeringskritiker vant første valgrunde i Slovakia

Regjeringskritikeren Zuzana Caputova (45) leder stort i meningsmålingene foran EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic (52), som støttes av det regjeringspartiet Smer-SD. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix
Regjeringskritikeren Zuzana Caputova (45) leder stort i meningsmålingene foran EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic (52), som støttes av det regjeringspartiet Smer-SD. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringskritiker Caputova vant den første runden av valget i Slovakia, der drapet på en journalist har blitt et sentralt tema.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zuzana Caputova (45) har 40 prosent av stemmene etter at 97,8 prosent av stemmene er talt opp. EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic (52), som støttes av regjeringspartiet Smer-SD, ligger hittil på 18 prosent.

Caputova hadde en tosifret ledelse på meningsmålingene i forkant av valget.

– Caputova tiltrekker seg dem som hater korrupsjon og som er lei av det de mener er en selvorientert regjering, sier den amerikanske statsviteren og Europa-eksperten Kevin Deegan-Krause.

Valglokalene stengte klokken 20 lørdag, men resultatet er ikke klart før søndag. Verken Caputova eller Sefcovic ser imidlertid ut til å få nok stemmer til å unngå en ny valgrunde 30. mars.

Zuzana Caputova var blant titusener som demonstrerte i fjor da gravejournalisten Jan Kuciak og hans kjæreste Martina Kusnirova ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forspranget hennes ser ut til å bli styrket av at en forretningsmann nylig ble den femte til å bli siktet i forbindelse med drapet på Kuciak. Journalisten hadde gransket bånd mellom slovakiske politikere og den italienske mafiaen, og den siktede forretningsmannens virksomhet skal ha vært under Kuciaks lupe.

Forretningsmannen skal ha bånd til regjeringspartiet Smer-SD. Partiet har tidligere skapt oppmerksomhet ved å omtale journalister som «anti-slovakiske prostituerte», «hyener» og «slimete slanger».