Newzealendere strekker ut hånden til muslimer

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at torsdag var en av landets mørkeste dager. Foto: AP / NTB scanpix
New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at torsdag var en av landets mørkeste dager. Foto: AP / NTB scanpix

Sjokkerte newzealendere strekker ut en forsonlig hånd til landets muslimer etter terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Christchurch og andre byer tilbød muslimer skyss til butikken eller meldte seg for å følge sine muslimske naboer om de følte seg utrygge.

På sosiale medier var det diskusjoner om muslimske regler for mat mens folk satte sammen pakker med mat til dem som var rammet i Christchurchs nabolag.

«Kjærlighet vinner alltid over hat. Mye kjærlighet til våre muslimske brødre» står det på et håndskrevet kort på en vegg av blomster som har vokst fram i byen.

Statsminister Jacinda Ardern var en av de første til å vise solidaritet med landets muslimer da hun kalte torsdagen en av New Zealands mørkeste dager og sa gjerningsmannen valgte å angripe i New Zealand fordi landet representerer mangfold, godhet og medfølelse.

Siktelse for drap mot australsk høyreradikaler

Den australske antatte gjerningsmannen sto passivt på tiltalebenken iført håndjern og en hvit fengselsdrakt og uten sko mens han hørte på da dommeren leste opp den første av mange siktelser for drap som kan ende med at han tilbringer resten av livet i fengsel.

Med politimenn på begge sider ba den 28 år gamle siktede ikke om kausjon og ble satt i varetekt inntil neste rettsmøte 5. april.

To andre menn er også i varetekt, men det er uklart hvilken forbindelse de hadde til massakren.

Australsk politi har oppsøkt familien til den siktede mannen i Grafton i New South Wales i Australia og sier at familien samarbeider med etterforskerne.

VIDEO: Dette er saken

Reagerer på islamofobiske kommentarer

Australias statsminister Scott Morrison har kunngjort at regjeringen fordømmer kommentarene en senator kom med om terrorangrepet på New Zealand.

Senator Fraser Anning, en høyreradikal uavhengig representant i nasjonalforsamlingen, spurte fredag på Twitter om det var noen lenger som ennå tviler på at det er en forbindelse mellom muslimsk innvandring og vold.

Han sa at han tvilte på om reaksjonen blir omfattende fra venstresiden neste gang det kommer et islamistisk angrep.

Morrison kalte lørdag kommentaren motbydelig og stygg og at Anning burde skamme seg over en uttalelse som ikke har noen plass i Australia.

Han sa at hans regjering og opposisjonspartiet Labor har drøftet en formell fordømmelse av kommentaren når nasjonalforsamlingen trer sammen igjen i april.

Les også: Erna Solberg måtte slette Facebook-kondolanse etter muslimhets

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært