– Nord-Korea vurderer å gjenoppta atomtester

Toppmøtet i Hanoi mellom Kim og Trump gikk ikke som planlagt. Nå sier en nordkoreansk toppdiplomat med at USA gikk glipp av en gylden mulighet.
Toppmøtet i Hanoi mellom Kim og Trump gikk ikke som planlagt. Nå sier en nordkoreansk toppdiplomat med at USA gikk glipp av en gylden mulighet. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea vurderer å skrinlegge atomsamtaler med USA og i stedet gjenoppta atomtester, ifølge landets viseutenriksminister Choe Son Hui.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Choe sier USAs president Donald Trump kastet bort en gylden mulighet under toppmøtet med Kim Jong-un i Hanoi i Vietnam.

– Kim kommer snart til å legge fram en beslutning overfor offentligheten om hva landet skal gjøre videre, sier Choe til reportere og diplomater i Pyongyang fredag.

– Vi har ingen intensjon om å gi etter for amerikanske krav på noe vis, og vi er ikke villige til å gå inn i forhandlinger om kravene, sier Choe Son Hui ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Toppmøtet i Hanoi mellom Trump og Kim ble avbrutt uten noen avtale om stans i aktiviteten ved det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik planen var. Begge sa imidlertid etterpå at de er åpne for nye samtaler senere. Eksperter har i ettertid sagt at møtet var et tilbakeslag.

Møtet i Hanoi var Kim og Trumps andre på åtte måneder. De møttes første gang i Singapore i juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Choi mener USA er skyld i at møtet i Vietnam endte dårlig. Utenriksminister Michael Pompeo og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton «skapte en atmosfære med fiendtlighet og mistillit», og «hindret Kim og Trumps konstruktive innsats», sier Choi.

– Som et resultat av det, endte toppmøtet uten noe betydningsfullt resultat, sier Choi, som selv var til stede i Hanoi da møtet fant sted.

Sør-Koreas presidentkontor mener det er for tidlig å vurdere situasjonen, basert utelukkende på det Choi har sagt.