Manhattan skal reddes fra stigende hav

Oversvømte gater i New York etter at byen ble rammet av den tropiske stormen Irene i 2011. Foto: Peter Morgan / AP / NTB scanpix
Oversvømte gater i New York etter at byen ble rammet av den tropiske stormen Irene i 2011. Foto: Peter Morgan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New Yorks ordfører Bill de Blasio vil bruke 10 milliarder dollar på å beskytte Manhattan mot klimaendringer og stigende havnivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med mange andre storbyområder rundt om i verden er New York utsatt etter hvert som havet stiger.

Havnivået har gradvis steget de siste hundre årene, og utviklingen ventes å skyte fart på grunn av den globale oppvarmingen. Høyere temperaturer får vann til å utvide seg, og i tillegg smelter store mengder is i Arktis, Antarktis og verdens fjellområder.

For å unngå at Manhattan oversvømmes, vil de Blasio bygge store jordvoller nederst på øya som utgjør sentrum av New York.

Nytt land

Mer omfattende tiltak må til for å beskytte de lavestliggende områdene, som omfatter Wall Street og New Yorks finansdistrikt. Planen er å utvide disse bydelene ved å fylle på masse i sjøen og skape nytt land.

– Det vil ligge høyere enn den nåværende kysten og beskytte bydelene fra framtidas stormer og høyere tidevann, skriver de Blasio i en kronikk i magasinet New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen er å flytte strandlinjen opptil 150 meter ut i East River. Prislappen ventes å bli 10 milliarder dollar, tilsvarende 86 milliarder kroner.

Ny studie: 99,99 prosent sikkert at global oppvarming er menneskeskapt

Kritiserer Trump

New York-ordføreren er sterkt kritisk til at president Donald Trump ikke vil bruke føderale midler på å beskytte USAs kystbyer mot stigende hav.

– USAs finanshovedstad er på Nedre Manhattan, påpekte de Blasio, som tilhører Det demokratiske partiet, da han presenterte sin plan torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I New York har det pågått arbeid for å sikre lavtliggende områder mot flom og stigende hav siden det voldsomme uværet Sandy i 2012. Men denne typen tiltak er ikke prioritert av Trump og Republikanerne – som gjentatte ganger har sådd tvil rundt klimaforskningen og opphevet en lang rekke miljøtiltak.

Det ser derfor ikke ut til at New York vil få noen statlige, føderale midler til flomsikringen. De Blasio ønsker i stedet å finansiere prosjektet delvis med privat eiendomsutvikling på de nye landområdene utenfor dagens strandlinje på Nedre Manhattan.

Måling: Klimaendringer er klodens største sikkerhetstrussel