Strømmen tilbake i Venezuela

Strømmangelen ved dette kjøpesenteret i Maracaibo førte til plyndring og brannstiftelse. Foto: Henry Chirinos / AP / NTB scanpix
Strømmangelen ved dette kjøpesenteret i Maracaibo førte til plyndring og brannstiftelse. Foto: Henry Chirinos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlig ansatte i Venezuela returnerer til arbeid torsdag etter en uke med strømbrudd i landet, opplyser kommunikasjonsminister Jorge Rodríguez.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– President Nicolás Maduro har besluttet at offentlig sektor kan returnere til arbeidet, men statlige skoler vil forbli stengt en ekstra dag, sa Rodriguez i en TV-sendt tale onsdag.

Millioner av mennesker i Venezuela har den siste uken vært rammet av strømbrudd. Også sykehus har mistet strømmen, og en rekke mennesker skal ha mistet livet.

Mangelen på elektrisitet har også rammet vannforsyningen.

Ifølge Rodriguez var så godt som 100 prosent av landets strømforsyning, og 80 prosent av vannforsyningen, gjenopprettet sent onsdag. Kun to byer, Baruta og Hatillo nær Caracas, hadde på det tidspunktet fortsatt problemer med elektrisitetsforsyningen, men det skyldtes brann i en understasjon, ifølge statsråden.

Strømbruddet har rammet lokalt næringsliv. Flere steder er det meldt om matmangel og plyndring av butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I landets nest største by Maracaibo har rundt 500 butikker meldt inn et samlet tap på 50 millioner dollar som følge av plyndring, ifølge Fergus Walshe, leder for handelskammeret i delstaten Zulia.

– Maracaibo er en spøkelsesby. De eneste stedene som ennå er åpne er bakerier og storkiosker, sier han til avisen El Nacional.

Maduro hevder at strømbruddene skyldes sabotasje og dataangrep utført av USA. Opposisjonelle i Venezuela mener i stedet at årsaken er korrupsjon, manglende vedlikehold og dårlig styring av energisektoren.