Senatet vedtar stans av militær bistand til Saudi-Arabias Jemen-krig

Kongressen har trosset president Donald Trump. De har stemt for en resolusjon for å stanse USAs bistand til Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
Kongressen har trosset president Donald Trump. De har stemt for en resolusjon for å stanse USAs bistand til Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senatet har onsdag stemt for å stanse militær bistand til Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Dermed går det mot at begge kongresskamrene trosser presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den amerikanske militære bistanden har ikke blitt godkjent av Senatet slik grunnloven krever, sier den demokratiske senatoren Bernie Sanders.

Resolusjonen, som først og fremst er symbolsk, ble stemt fram av hovedsakelig demokrater, men også sju republikanske senatorer. Den ble stemt fram med 54 stemmer mot 46.

– USA kan ikke støtte katastrofale kriger ledet av brutale regimer, tilføyer Sanders, som forfattet resolusjonen.

Spenninger

Resolusjonen sendes nå til Representantenes hus, der den mest sannsynlig vil få flertall. I så fall går den videre til Det hvite hus, der det er ventet at Trump vil legge ned veto. Det hvite hus har framholdt at resolusjonen kan undergrave kampen mot ekstremisme.

Spenningene mellom Det hvite hus og Kongressen har økt etter flere politiske strider, som kan gjøre at Trump må bruke vetomakten oftere.

Uenighetene gjelder blant annet presidentens kriseerklæring i den sørlige grensen til Mexico, og Det hvite hus' avventende holdning til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som anklages for å ha stått bak drapet av regimekritikeren Jamal Khashoggi.

Blodig krig

Både demokratiske og republikanske politikere er bekymret for situasjonen i Jemen, som er rammet av en omfattende humanitær krise i kjølvannet av krigen hvor Saudi-Arabia spiller en svært sentral rolle. Saudi-Arabia leder en koalisjon som kjemper mot de sjiamuslimske houthi-opprørerne i Jemen.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mellom 70.000 og 80.000 mennesker er drept i krigen. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært