Manafort får lengre fengselsstraff

<p></p><p>Paul Manafort, Donald Trumps tidligere valgkampsjef, er dømt til fengsel i to separate rettssaker. Foto: AP / NTB scanpix</p>
Paul Manafort, Donald Trumps tidligere valgkampsjef, er dømt til fengsel i to separate rettssaker. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort har fått en ny fengselsstraff. I tillegg er han tiltalt for svindel i delstaten New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en føderal domstol i Washington har Manafort (69) vært tiltalt for å ha forsøkt å påvirke vitner, hvitvasking av penger og flere andre forbrytelser. Dommen falt onsdag.

– Det er vanskelig å overdrive antallet løgner, mengden svindel og den voldsomme mengden penger som er involvert, sa dommer Amy Berman Jackson.

Hun idømte Manafort tre og et halvt års fengsel i tillegg til straffen på fire års fengsel som han fikk i forrige uke for skatte- og banksvindel.

Gjemte unna penger

Manafort er blant annet funnet skyldig i å ha unndratt skatt og lurt unna penger han tjente som konsulent for prorussiske politikere i Ukraina. Ifølge påtalemyndigheten gjemte Manafort over 55 millioner dollar i utenlandske bankkontoer.

Den tidligere valgkampsjefen er én av flere tidligere Trump-medarbeidere som er blitt tiltalt i forbindelse med etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller.

Han jobber primært med å finne ut om Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter i valgkampen i 2016. Mistanken er at det foregikk et samarbeid for å undergrave Hillary Clintons valgkamp.

Les også: Trump synes synd på Manafort etter dommen på fire år

Rullestol

Så langt er ingen blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget. Men i løpet av etterforskningen er det kommet fram flere nye opplysninger om Trump-medarbeidernes kontakt med russiske borgere.

Manafort skal blant annet ha gitt amerikanske meningsmålingsresultater til sin tidligere medarbeider Konstantin Kilimnik, som ifølge FBI har forbindelser til russisk etterretning.

Onsdag ankom Manafort rettssalen i rullestol på grunn av gikt, og han ba om å få slippe flere år i fengsel. Tiltalepunktene i denne saken hadde en samlet strafferamme på ti års fengsel.

Dommen han fikk i forrige uke, ble av flere kommentatorer beskrevet som mild.

Ny tiltalte

Rett etter at dommen falt i Washington, ble det kjent at Manafort også tiltales i delstaten New York. Her anklages han for svindel knyttet til boliglån og flere andre forbrytelser.

Dommene han har fått så langt, kan i prinsippet oppheves av president Donald Trump hvis han velger å benåde sin tidligere valgkampsjef. I fjor sa Trump at han ikke ville utelukke denne muligheten.

Trump kan imidlertid ikke oppheve en eventuell straff som Manafort får i en av de amerikanske delstatenes egne domstoler.

Manafort inngikk i fjor en tilståelsesavtale med Robert Muellers etterforskere. Men noen måneder senere fastslo Mueller at Manafort hadde kommet med nye usannheter og at avtalen dermed var brutt.

Den tidligere valgkampsjefen skal blant annet ha løyet om sin kontakt med russeren Konstantin Kilimnik.

Les også:

Manafort må sone nær fire år bak murene: – Jeg er ydmyket og skamfull

Manafort ber om mild straff for skattesnusk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært