Meny

Rapport: Forurensning vil gi mange millioner dødsfall i 2050

Luftforurensning koster over åtte millioner mennesker livet hvert år, ifølge forskningsrapporter. Også forurenset drikkevann og andre miljøødeleggelser går direkte ut over menneskers liv og helse, og i 2050 vil millioner dø for tidlig, ifølge en FN-rapport. Bilde er fra Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: Ahn Young-joon / AP

Forurensning og miljøskader vil føre til at millioner av mennesker dør for tidlig om 30 år, viser en storstilt forskningsrapport FN har fått utarbeidet.

250 forskere og eksperter fra mer enn 70 land har bidratt til rapporten. Den konkluderer med at verdens land må trappe drastisk opp arbeidet med å forhindre miljøødeleggelser og forurensning. Hvis ikke, vil luftforurensning, kjemikalier i drikkevannet og ødeleggelse av økosystemer få store konsekvenser for menneskenes liv og helse innen 2050.

– Rapporten viser at natur fortsatt ødelegges i et katastrofalt omfang. Samtidig har global oppvarming store negative konsekvenser for natur og mennesker. Det trengs et krafttak for å snu utviklingen. Det er avgjørende at verden tar ansvar nå, sier Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en pressemelding.

Ny studie: Dobbelt så mange dør av luftforurensing som tidligere målt

Luftforurensning og resistente bakterier

FN-rapporten angir at sju-åtte millioner mennesker dør på grunn av luftforurensning årlig. Tirsdag ble det lagt fram en annen rapport som angir et enda høyere tall: 8,8 millioner dødsfall.

1,4 millioner mennesker dør hvert år på grunn av diaré og parasitter fra forurenset drikkevann, ifølge FN-rapporten.

I 2050 vil resistente bakterier bli en av de viktigste årsakene til for tidlige dødsfall, ifølge FN-rapporten. Årsaken er ukontrollert antibiotikabruk i produksjon av mat.

– Vitenskapen er tydelig. Menneskehetens helse og velferd er direkte knyttet til miljøets stillstand, sier Joyce Msuya, sjef for FNs miljøprogram (UNEP).

– Vi er ved en korsvei, understreker hun.

FN-rapport: Halvparten av utslippet av drivhusgasser stammer fra råvareutvinning

De rike forurenser, de fattige lider

Msuya beskriver en voksende kløft mellom fattige og rike land. Overforbruk, forurensning og matsvinn i rike land fører til sult, fattigdom og sykdom i andre land, heter det.

Rapporten omtaler også klimaendringene.

Rapporten er lagt fram i forbindelse med UNEPs store internasjonale møte i Kenyas hovedstad Nairobi denne uka. Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands miljøminister Jochen Flasbarth er blant deltakerne.

Aktuelt: Det blir oftere hetebølger i verdenshavene

Ny rapport: 99,99 prosent sikkert at global oppvarming er menneskeskapt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært