Kvinneaktivister for retten i Saudi-Arabia

Ti saudiarabiske kvinneaktivister er i en domstol i Riyadh forelagt siktelser for første gang etter at de ble pågrepet i mai i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første rettsmøtet ble holdt i en domstol i hovedstaden Riyadh onsdag. Der ble de presentert siktelsene, opplyste rettens leder Ibrahim al Sayari til Reuters.

Han uttalte seg til journalister og diplomater som ikke fikk være til stede under rettsmøtet.

Ifølge BBC er det ventet at kvinnene blir siktet for å ha støttet «fiendtlige elementer», noe som kan medføre lange fengselsstraffer.

Kvinnene ble pågrepet en måned før Saudi-Arabia opphevet forbudet mot kvinnelige bilister. Flere av dem hadde kjempet for opphevelse av forbudet.

– Det er ganske bekymringsfullt at de trolig blir siktet for ganske enkelt å ha forsvart kvinners rettigheter, sier Samah Hadid i Amnesty International.

I forrige uke skrev 36 land, deriblant alle EU-landene og Norge, under på en offentlig reprimande av Saudi-Arabia som skulle legges fram for FNs menneskerettighetsråd.

Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan og Hatoon al-Fassi er de mest framtredende blant de pågrepne kvinnene. Noen av dem har ifølge aktivister og familiemedlemmer blitt torturert og utsatt for seksuell trakassering under avhør. Al-Hathloul har sagt at hun ble misbrukt og truet på livet i varetekt, ifølge Amnesty International.

Saudiarabiske myndigheter har avvist anklagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært