Norge gir 2,4 milliarder til Syria i 2019

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge har holdt løftet fra 2015 om å gi 10 milliarder til Syria over fire år.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge har holdt løftet fra 2015 om å gi 10 milliarder til Syria over fire år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge gir 2,45 milliarder kroner til Syria i 2019. Dermed innfrir Norge løftet fra 2015 om å gi 10 milliarder kroner til det krigsherjede landet over fire år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegater fra rundt 85 land deltar i giverkonferansen for Syria som holdes i Brussel denne uka. EU håper på å samle inn milliarder til Syria. Norge bidrar i år med 2,45 milliarder.

– Vi har holdt løftet vårt. Den norske støtten har blant annet bidratt til at millioner av mennesker har fått tilgang til utdanning, mat, helsehjelp, vann- og sanitærtjenester, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dialog

Den norske bistanden går gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner. Norge støtter også opp om den FN-ledede prosessen for å skape politiske løsninger på konflikten.

Prosessen skal skape dialog mellom sivile organisasjoner, regionale organisasjoner, bistandsgrupper og naboland, fokusert på temaer som økonomisk gjenoppbygging, rettssystem, utdanning og beskyttelse av flyktninger.

– Det kan ikke bli varig fred og stabilitet i Syria uten nødvendige politiske løsninger på plass. FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, har vår fulle støtte i sitt utfordrende arbeid, sier statsminister Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt innsats

Framtiden er usikker for de 5,7 millioner syrerne som har flyktet fra landet, og antall syrere som er på flukt internt i Syria, er enda høyere. Til sammen har trolig 11,7 millioner mennesker behov for hjelp til alt fra fysisk sikkerhet til mat, helsetjenester og utdanning.

– Norge vil fortsette å være en betydelig giver både til sivile i Syria og nabolandene som har tatt imot millioner av flyktninger, sier utenriksminister Ine Eriksen-Søreide (H).