Ekspert: Vi vet lite om algerieres veivalg etter Bouteflika

Algeriere feirer president Abdelaziz Bouteflikas kunngjøring om at han ikke stiller til gjenvalg. Kunngjøringen fra presidenten kom mandag. Foto: Toufik Doudou / AP / NTB scanpix
Algeriere feirer president Abdelaziz Bouteflikas kunngjøring om at han ikke stiller til gjenvalg. Kunngjøringen fra presidenten kom mandag. Foto: Toufik Doudou / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Algeriere jubler over at «marionetten» Abdelaziz Bouteflika (82) har gått av fredelig. Men vi vet lite om hva algeriere ønsker videre for landet, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jublende algeriere vaiet landets flagg og tutet i bilhorn i hovedstaden Alger mandag. Politiet har i tillegg forlatt gatene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Vi har på fredelig vis styrtet marionetten», ropte flere i folkemassen.

82 år gamle Bouteflika har vært president i det nordafrikanske landet i 20 år. Hans planer om å stille til valg for en femte presidentperiode, har utløst masseprotester som har rystet Algerie i flere uker. Mandag kunngjorde presidenten i et brev at han vil droppe gjenvalg.

Veivalget videre

I brevet lover Bouteflika at det skal holdes presidentvalg etter at det innen utgangen av året er holdt en «nasjonal konferanse» om politisk og konstitusjonell reform.

Valgdeltakelsen i Algerie er nede på 20 prosent, sier Midtøsten-ekspert Rasmus Boserup. Det gjør at vi vet lite om hvilke holdninger algeriere har, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorvidt algeriere ønsker at landet skal bevege seg i en mer demokratisk vestlig retning eller om de ønsker religionsorientert styre, er uvisst, sier han.

Demokrati eller teokrati

Eksperten peker på Egypt, som under den arabiske våren kvittet seg med diktatoren Hosni Mubarak. Egypterne valgte Det muslimske brorskapet inn i regjering.

– Det ene store islamistiske partiet i Algerie ble presset ut tidlig på 1990-tallet, og har senere ikke kommet ordentlig tilbake. Men det er salafistiske strømninger i Algerie, sier Boserup.

Bouteflika var den eneste presidenten i Nord-Afrika som ble sittende etter den såkalte arabiske våren som startet i nabolandet Tunisia i 2010.