Flere barn døde i Syria i fjor enn i noe tidligere år

Barna er de som lider mest under krigen i Syria. Her er barn evakuert fra IS' siste kjerneområde i Baghouz i Øst-Syria.
Barna er de som lider mest under krigen i Syria. Her er barn evakuert fra IS' siste kjerneområde i Baghouz i Øst-Syria. Foto: Felipe Dana / AP

Flere barn døde i Syria i 2018 enn noe annet år siden Unicef begynte å samle tallene. Unicef advarer om at en hel generasjon kan gå tapt om krigen fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi trodde ikke at situasjonen for syriske barn kunne bli verre, men det har vist seg hvert år at vi tar feil, sier Juliette Touma, som er Unicefs kommunikasjonssjef for Midtøsten og Nord-Afrika.

Minst 1.106 barn ble drept i Syria i 2018. Året før, i 2017, ble minst 910 barn drept, og det var en kraftig økning fra 2016 da 652 barn ble drept. Tallene omfatter ikke barn som er død av sult eller sykdom.

Millioner av barn vokser opp midt i striden, og for dem er skyting blitt dagligdags.

– Antall barn som blir drept, er en indikasjon på voldsnivået, sier Touma.

Tapt generasjon

Syrias sivilbefolkning, ikke minst barna, er hardt rammet av krigen, men alle forsøk på å få slutt på den, har mislyktes. Tirsdag samles EU og FN igjen i Brussel for en tredje giverkonferanse for Syria og nabolandene.

Unicefs sjef Henrietta Fore skriver i en pressemelding at det råder en misoppfatning om at konflikten i Syria nærmer seg slutten. Men det er altså ikke tilfelle.

– Barn i flere deler av landet lever fortsatt i fare, akkurat slik de har gjort gjennom hele den åtte år lange krigen, sier hun.

Barn er spesielt utsatt under krigen i Syria. Her hjelper SDF-soldater barn som er evakuert fra de siste IS-områdene i Øst-Syria. Foto: Andrea Rosa / AP
Barn er spesielt utsatt under krigen i Syria. Her hjelper SDF-soldater barn som er evakuert fra de siste IS-områdene i Øst-Syria. Foto: Andrea Rosa / AP

Ofte har det vært snakket om en tapt generasjon når det gjelder syriske barn, men Unicef tror det ennå ikke er for sent.

– Tiden holder på å renne ut, og det får konsekvenser. Barn mister skolegang og kan komme til å bli en tapt generasjon. Men vi er ikke der ennå, sier Touma.

Aktuelt: Redd Barna ber europeiske land hente hjem IS-kvinner og barn

Stedfortredere

Krigen i Syria føres i dag i praksis av regionale stormakter med støtte fra globale stormakter. Bashar al-Assads regjeringsstyrker støttes av Russland, Iran og Hizbollah, mens opprørsstyrkene i kurdisk-ledede SDF støttes av USA og en vestlig koalisjon.

Regjeringsstyrkene har med langvarige beleiringer og omfattende bombing presset opprørsstyrker og ekstremistgrupper som IS ut av en rekke områder i landet.

De vestligstøttede styrkene har presset IS tilbake til sine siste lommer lengst øst i landet, men også det har skjedd ved hjelp av omfattende bombing.

Tyrkia på sin side ser på kurderne i SDF som sin verste fiende i Syria og har ved hjelp av tyrkisktalende opprørere okkupert områder langs grensa.

Aktuelt: De siste kampene fortsetter mot IS i Baghouz

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært