Kina: Mindre luftforurensing i landet i fjor

En kinesisk soldat heiser det kinesiske flagget i smogen under en flaggseremoni i Tiananmen-kvartalet i Beijing 5. mars.
En kinesisk soldat heiser det kinesiske flagget i smogen under en flaggseremoni i Tiananmen-kvartalet i Beijing 5. mars. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftkvaliteten i Kina bedret seg i fjor, ifølge det kinesiske miljødepartementet. Men det er fortsatt langt fra anbefalt mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forurenset luft har vært et problem i de kinesiske storbyene i mange år. Det har vært en bivirkning av landets raske økonomiske utvikling, som har vært avhengig av forurensende produksjon av stål, kull og sement.

Men i 2018 falt gjennomsnittsnivået av ultrafine svevestøvpartikler 9,3 prosent. Partiklene er kjent under betegnelsen PM2,5, og pustes av mennesker langt inn i lungene.

2018-tallene er også en enda større forbedring enn i 2017, hvor den gjennomsnittlige mengden ultrafint svevestøv falt med 6,5 prosent fra 2016.

Partikkeltettheten i luften i 339 kinesiske byer ble målt til 39 mikrogram per kubikkmeter i gjennomsnitt i 2018. Det er fremdeles mer enn Verdens helseorganisasjon (WHO) sin anbefaling på maksimum 25 mikrogram.

Kina har de siste årene jobbet for å forbedre luftkvaliteten i de store byene. Blant annet er over tusen forurensende fabrikker lagt ned, og flere hundre bedrifter har blitt bøtelagt for å bryte tiltak som skal redusere smog i perioder med spesielt mye forurensing.