Kina: Mindre luftforurensing i landet i fjor

En kinesisk soldat heiser det kinesiske flagget i smogen under en flaggseremoni i Tiananmen-kvartalet i Beijing 5. mars.
En kinesisk soldat heiser det kinesiske flagget i smogen under en flaggseremoni i Tiananmen-kvartalet i Beijing 5. mars. Foto: Ng Han Guan / AP

Luftkvaliteten i Kina bedret seg i fjor, ifølge det kinesiske miljødepartementet. Men det er fortsatt langt fra anbefalt mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forurenset luft har vært et problem i de kinesiske storbyene i mange år. Det har vært en bivirkning av landets raske økonomiske utvikling, som har vært avhengig av forurensende produksjon av stål, kull og sement.

Men i 2018 falt gjennomsnittsnivået av ultrafine svevestøvpartikler 9,3 prosent. Partiklene er kjent under betegnelsen PM2,5, og pustes av mennesker langt inn i lungene.

2018-tallene er også en enda større forbedring enn i 2017, hvor den gjennomsnittlige mengden ultrafint svevestøv falt med 6,5 prosent fra 2016.

Partikkeltettheten i luften i 339 kinesiske byer ble målt til 39 mikrogram per kubikkmeter i gjennomsnitt i 2018. Det er fremdeles mer enn Verdens helseorganisasjon (WHO) sin anbefaling på maksimum 25 mikrogram.

Kina har de siste årene jobbet for å forbedre luftkvaliteten i de store byene. Blant annet er over tusen forurensende fabrikker lagt ned, og flere hundre bedrifter har blitt bøtelagt for å bryte tiltak som skal redusere smog i perioder med spesielt mye forurensing.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært