De siste kampene fortsetter mot IS i Baghouz

En soldat fra SDF gjennomsøker en leir som ble brukt av IS-krigere i Baghouz i Syria søndag. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix.
En soldat fra SDF gjennomsøker en leir som ble brukt av IS-krigere i Baghouz i Syria søndag. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Den USA-støttede opprørsalliansen SDF fortsetter sitt siste offensiv mot de få IS-krigerne som er igjen i landsbyen Baghouz øst i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har SDF innstilt kampene i flere omganger for å slippe ut kvinner, barn og menn som ville overgi seg, inkludert mistenkte jihadister. Landsbyen regnes som kalifatets siste bastion på syrisk jord.

Etter at strømmen med sivile avtok, opplyste de kurdisk-ledede styrkene søndag at tiden for å overgi seg var ute, og kampene ble gjenopptatt. Mandag morgen hadde SDF tatt kontroll over flere stillinger fra de få gjenværende IS-krigerne, ifølge en representant for SDF.

– Daesh kjemper tilbake med tunge våpen og prøvde å gjennomføre flere selvmordsangrep, sier han. Daesh er et arabisk ord for IS.

Jagerfly fra koalisjonen har også angrepet et våpenlager i området etter at offensiven startet.

Det blir anslått at det er rundt 500 IS-krigere igjen i landsbyen sammen med opp mot 4.000 sivile. SDF-talsmann Mustafa Bali sier til nyhetsbyrået AP at deres styrker beveger seg forsiktig og at fienden flere steder gjemmer seg i tunneler under bakken. De frykter også at det er lagt ut landminer og andre feller.

– Hvis vi oppdager sivile underveis, skal vi gjøre alt vi kan for å evakuere dem fra slagmarken, sier Bali.

En høytstående amerikansk forsvarsansatt sa før helgen at det ikke ville være overraskende om det vil ta flere uker til før man har «rensket opp» i området.

Aktuelt: Redd Barna ber europeiske land hente hjem IS-kvinner og barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært