USA står for over en tredel av verdens våpensalg

Et amerikansk kampfly fotografert på Ørlandet flystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Et amerikansk kampfly fotografert på Ørlandet flystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den siste femårsperioden har våpenhandelen i verden økt med 8 prosent. USA er fortsatt den mest dominerende våpeneksportøren, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge rapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI økte det totale volumet i våpenhandelen med 7,8 prosent i perioden 2014–2018 sammenlignet med perioden 2009–2013.

USA sto for 36 prosent av våpensalget, en oppgang fra 30 prosent i perioden før.

– USA har ytterligere styrket sin posisjon som verdens ledende våpenleverandør. USA eksporterte våpen til minst 98 land i løpet av de siste fem årene og leveransene besto ofte av avanserte våpen som kampfly, raketter og et stort antall bomber, sier direktør Aude Fleurant i SIPRI.

Våpenimporten synker i alle regioner i verden, med unntak av Midtøsten. I perioden 2014–2018 var eksporten til Midtøsten nesten dobbelt så høy som i 2009-2013, ifølge rapporten.

Fem land – Saudi-Arabia, India, Egypt Australia og Algerie – sto for omtrent en tredel av verdens våpenimport i den forrige femårsperioden. Saudi-Arabia var verdens største våpenimportør i perioden og sto for 12 prosent av den internasjonale importen.

Russland er verdens nest største eksportør, med en femdel av verdens våpenleveranser. Landet mistet markedsandeler og hadde en nedgang i eksporten på 17 prosent, delvis på grunn av redusert import av India og Venezuela. Over halvparten av Russlands våpeneksport gikk til India, Kina og Vietnam.

Aktuelt: Macron vil gjøre EU mer selvstendig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært