Katalansk separatistleder sikter mot EU-parlamentet

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont stiller som kandidat til EU-parlamentet selv om den spanske regjeringen ser på ham som en rømling.
Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont stiller som kandidat til EU-parlamentet selv om den spanske regjeringen ser på ham som en rømling. Foto: Markus Schreiber / AP

Den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont stiller som kandidat til EU-parlamentet, selv om den spanske regjeringen ser på ham som en rømling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen for Catalonia (JxCat), som inkluderer det konservative separatistpartiet PDeCat, sier at han vil være partiets førstekandidat ved valget 26. mai. PDeCat har allerede en representant i parlamentet.

Den 56 år gamle politikeren rømte til Brussel etter at han ledet Catalonias forsøk på å bryte ut i 2017, og har siden klart å unngå å bli utlevert til Spania fra både Tyskland og Belgia.

– Det er på tide å ta et nytt skritt fremover for å internasjonalisere Catalonias rett til selvbestemmelse – rett fra hjertet i Europa og ut til hele verden, tvitret han søndag.

Det er uklart om spanske myndigheter kan hindre hans forsøk på å få en plass i EU-parlamentet, eller om regjeringen ønsker å gjøre det så lenge de har satt seg som mål og beholde makten i det kommende valget i slutten av april.

JxCat hevder at Puigdemont har rett til et sete i parlamentet fordi han fortsatt er en fri mann alle andre steder enn i Spania.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden