Fly fra Ethiopian Airlines styrtet på vei til Nairobi

Se video: Kun seks minutter etter avgang mistet man kontakten med flyet.

Ingen overlevde da et fly fra Ethiopian Airlines med 149 passasjerer og et mannskap på åtte styrtet søndag mellom Addis Abeba og Kenyas hovedstad Nairobi. En nordmann var om bord på flyet, opplyser flyselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for Ethiopian Airlines sier at det ikke er overlevende, og at det var passasjerer fra 33 forskjellige nasjoner om bord på flyet.

På en pressekonferanse opplyste flyselskapet at én nordmann befant seg om bord på flyet, skriver NRK.

Utenriksdepartementets pressetalsperson Astrid Sehl sier til NTB at de er i kontakt med de norske ambassadene i Etiopia og Kenya, som undersøker om norske borgere kan være involvert.

Foreløpig er det opplyst at det var 32 kenyanere, 18 canadiere, ni etiopiere, åtte kinesere, sju briter og tre svenske statsborgere på flyet, i tillegg til en rekke andre nasjonaliteter. Det var også fire personer med FN-pass.

Rett før FN-møte

Ulykken skjedde rett før et stort internasjonalt klimamøte i Nairobi, der FNs miljøorganisasjon UNEP holder til.

Pårørende av passasjerer på Ethiopian Airlines-flyet som styrtet, venter på beskjed på flyplassen i Nairobi. Foto: Khalil Senosi / AP
Pårørende av passasjerer på Ethiopian Airlines-flyet som styrtet, venter på beskjed på flyplassen i Nairobi. Foto: Khalil Senosi / AP

Boeing 737-flyet styrtet søndag morgen, seks minutter etter at det tok av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba med kurs for Kenyas hovedstad. Kontakten ble brutt seks minutter senere ved byen Bishoftu, 60 kilometer sør for Addis Abeba.

Ifølge flyselskapet meldte flygeren om problemer kort tid etter avgang og ba om å få returnere til flyplassen.

Beklager dypt

Selskapet har sendt ut et bilde av selskapets øverste sjef Tewolde GebreMariam som står midt i vrakrestene og beklager dypt.

Det er ikke klart hva årsaken til ulykken er. Det var pent og klart vær i området søndag.

Statsminister Abiy Ahmeds kontor, som var de første til å melde om ulykken, sier at de allerede har sendt kondolanser til de pårørende.

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap med et godt renomme for sikkerhet, trass i en ulykke i Middelhavet utenfor kysten av Libanon i 2010 der 90 personer omkom.

(Saken fortsetter under bildet)

I dette området styrtet flyet fra Ethiopian Airlines. Foto: Tiksa Negeri / Reuters
I dette området styrtet flyet fra Ethiopian Airlines. Foto: Tiksa Negeri / Reuters

Moderne fly

Selskapet er fullverdig medlem av flyalliansen Star Alliance, sammen med SAS. Det har 29 Boeing 737-fly, de fleste av 800-typen.

Flyet som styrtet søndag er den mest moderne versjonen, nemlig 737–8 MAX, og ble levert i november i fjor. Det er samme type fly som et indonesisk fly fra selskapet Lion Air som styrtet i oktober.

Ethiopian Airlines har flere flygninger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi og flyr også daglig fra Oslo og andre nordiske hovedsteder til Addis Abeba, der det er videreforbindelse til Nairobi og en rekke andre destinasjoner i Afrika.

Samme feil som i Indonesia?

En svensk ekspert sier til TT at ulykken ligner veldig på ulykken i Indonesia, der alle 189 omkom da Lion Air-flyet gikk ned 13 minutter etter avgang fra Jakarta.

Hans Kjäll viser til at det dreier seg om samme flytype, som begge var helt nye, og at det var ustabil fart under oppstigningen i begge tilfeller.

– Det tyder på at det kan være samme problem, sier han.

Flyet i Indonesia styrtet etter at nødsystemet ved en feil startet opp og aktiverte autopiloten som styrte flyet nedover. Flygerne hadde ikke kunnskap om hvordan de kunne overta kontrollen manuelt.

Dersom det er samme feil, kan det bety store problemer for Boeing og flyselskapene som har kjøpt det populære nye flyet. Hvis flytypen er utsatt for havari, kan det bety at alle de eksisterende flyene blir satt på bakken til problemet er løst, sier Kjäll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært