Bekymring for lekkasjer fra Nobelkomiteen i Sverige

Svenska Akademiens beslutning om å utsette utdelingen av fjorårets nobelpris i litteratur, ble positivt mottatt i Aschehoug og Gyldendal i Norge. Her fra en markering i Stockholm i april nær Börshuset der Svenska Akademien holder sine møter. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix
Svenska Akademiens beslutning om å utsette utdelingen av fjorårets nobelpris i litteratur, ble positivt mottatt i Aschehoug og Gyldendal i Norge. Her fra en markering i Stockholm i april nær Börshuset der Svenska Akademien holder sine møter. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Svenska Akademiens sekretær, Anders Olsson, lurer på hvordan Akademien skal unngå lekkasjer når de nye fem eksterne i Nobelkomiteen bare sitter i to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsson sier til nyhetsbyrået TT at det er et stort problem at de eksterne bare sitter i to år. Han beskriver løsningen om den eksterne Nobelpriskomiteen som «ugjennomtenkt» og «problematisk», særlig siden Svenska Akademien har hatt lekkasjer tidligere.

Nobelkomiteen har innført en ny ordning ved at det hentes inn fem uavhengige medlemmer. Komiteens medlemmer som kan knyttes til «de foregående års hendelser» må ut. Endringene gjelder bare i to år.

– Det er svært uklart hvordan de skal håndtere at personer i komiteen har tilgang til navnelister selv etter at de har sluttet. Selv da kommer de til å vite hvilke som har vært nominerte tidligere, sier han.

Lekket navn

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Akademien.

Dette viste seg å være Jean-Claude Arnault, som senere ble dømt for voldtekt. Arnault er gift med poeten Katarina Frostenson, som inntil nylig var medlem av Akademien.

I tillegg til overgrepsanklagene var Arnault også beskyldt for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort. Horace Engdahl var imot å innlede gransking av anklagene. Han måtte forlate komiteen etter at den nye ordningen ble sparket i gang.

Tillit

Sekretær Anders Olsson sier at risikoen for lekkasjer er noe Akademien etter hvert må leve med.

– Det er et stort problem rundt konfidensialitet. Det får man bare stole på. Det er en tillit man har når man går inn i dette, og vi kan ikke gjøre noe annet. Det er det samme med dem som nå har gått fra Akademiet, at de vet veldig mye som ikke kan komme ut, sier han.

Svenska Akademien skal i år dele ut to litteraturpriser som erstatning for at det i 2018 ikke ble delt ut pris.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært