Venezuela må betale ConocoPhillips 8 milliarder dollar

Illustrasjonsfoto: Helge Hansen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Helge Hansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venezuela må betale oljeselskapet ConocoPhillips 8 milliarder dollar som kompensasjon i en ti års rettighetskonflikt, ifølge Verdensbankens voldgiftsdomstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbankens voldgiftsdomstol ICSID har besluttet at Venezuela brøt internasjonal lov da de tok over to oljeprosjekter som tilhørte ConocoPhillips i 2007.

Summen er like stor som det søramerikanske landets valutareserver og tilsvarer litt i underkant av 70 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Kelly B. Rose i ConocoPhillips sier de er glade for utfallet av beslutningen.

– Den opprettholder prinsippet om at regjeringer ulovlig ikke kan ta over private investeringer uten å betale kompensasjon, sier hun.

I 2007 ble alle privatdrevne oljefelt i Venezuela tatt under statlig kontroll. Samtlige oljeselskap bortsett fra ConocoPhillips undertegnet en overtakelsesavtale med myndighetene. Venezuelanske myndigheter truet med å ekspropriere selskapets eiendommer hvis de ikke gikk med på avtalen.

Det blir trolig svært vanskelig for oljerike Venezuela å betale regningen. Halvparten av landets økonomi har hatt en nedgang på 50 prosent siden 2013, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg sliter landet med høy inflasjon.

Venezuela står overfor 20 saker i voldgiftsdomstolen til Verdensbanken, mer enn noe annet land i verden. Landet skylder i dag rundt 150 milliarder dollar til kreditorer rundt om i verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært