Kvinner i aksjon over hele verden på kvinnedagen

Spanske kvinner marsjerer på kvinnedagen i Barcelona. De markerer dagen med kvinnestreik og protester over hele landet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
Spanske kvinner marsjerer på kvinnedagen i Barcelona. De markerer dagen med kvinnestreik og protester over hele landet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner kloden rundt markerte kvinnedagen med demonstrasjoner og andre aksjoner. I Spania overlot titusener av kvinner både arbeid og barnepass til mennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant millioner av kvinners krav på den internasjonale kvinnedagen var likelønn, kamp mot vold og bedre innsats mot utbredt mangel på likestilling. I de fleste land gikk markeringene fredelig for seg, enten de var offisielle eller uoffisielle.

I Ukrainas hovedstad Kiev ble imidlertid tre personer arrestert da høyreradikale demonstranter forsøkte å provosere kvinner som demonstrerte mot vold i hjemmet og seksuell trakassering.

300 kvinner hadde samlet seg på Mykhailivska-plassen i sentrum av Kiev mens noen titall ytre høyre-demonstranter sto i nærheten med plakater som sa «Gud, fedreland, patriotisme» og «Feminismen ødelegger ukrainske familier».

I Spania, der kvinnerettigheter har seilt opp som et viktig tema foran valget neste måned, holdt tusener av kvinner seg borte fra jobben mens andre overlot pass av barn og eldre til mennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett minutts stillhet

I Portugal holdt regjeringen ett minutts stillhet for å ære kvinner som blir drept av sine menn eller kjærester. Ifølge politiet er tolv kvinner drept i voldsepisoder i hjemmet i år, et høyere tall enn på mange år.

I Tyskland gikk toppløse demonstranter fra Femen-gruppa til aksjon mot red light-distriktet i Hamburg. De rev ned en stålbarriere som skal holde alle kvinner som ikke er prostituerte, ute fra et bordelldistrikt.

I Frankrike gikk den første Simone Veil-prisen til en aktivist fra Kamerun som har jobbet mot tvangsekteskap. Alisa Doumara Ngatansou ble gift mot sin vilje da hun var 15, men hun insisterte likevel på å studere og jobber i dag særlig mot Boko Haram-terroristene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tåregass i Tyrkia

I Istanbul tok tyrkisk opprørspoliti i bruk tåregass for å spre tusenvis av demonstranter. De frammøtte begynte å gå i 8. mars-tog i den sentrale handlegaten Istiklal. Politiet sier det ikke var gitt tillatelse for demonstrasjonstoget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tilsvarende demonstrasjonstog i hovedstaden Ankara fredag kveld forløp uten problemer.

I Russland er kvinnedagen en offentlig helligdag, men i tråd med tradisjonen hylles først og fremst gammeldagse kvinneroller. President Vladimir Putin holdt sin årlige tale til landets kvinner der han takket dem for deres tålmodighet, sentrale posisjon i familien og skjønnhet.

– Dere klarer alt, både på jobb og i familien, og samtidig holder dere dere vakre, karismatiske og sjarmerende, som tyngdepunkt i familien, sa han.

På liv og død

Andre steder går kravene mer på liv og død eller grunnleggende arbeidsrettigheter. I Indonesias hovedstad Jakarta krevde hundrevis av kvinner og menn en slutt på at kvinner får sparken når de blir gravide.

I India marsjerte tusener av kvinner med krav om slutt på utstrakt vold, seksuelle overgrep og diskriminering på jobben. Tusener av indiske kvinner blir hvert år dynket i bensin og brent til døde fordi svigerfamilien er misfornøyd med medgiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Filippinenes hovedstad Manila gikk hundrevis av kvinner i lilla skjorter i en høylytt demonstrasjon gjennom byens gater i protest mot president Rodrigo Duterte, som de beskylder for å strø om seg med grove sexvitser som de mener undergraver demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Korea, der kvinnedagen er en av få helligdager som ikke er viet Kim-familien, samlet pent kledde familier seg i sentrum for fotografering eller for å kjøpe blomster i boder som ellers mest selger buketter som skal legges foran statuene av Kim Il-sung eller hans etterkommere.

Prisutdeling

I USA deltok førstedame Melania Trump tidlig på dagen på en seremoni der hun delte ut priser. Trump hyllet kvinner fra ti land for deres mot før hun dro med president Donald Trump til Alabama.

– Mot er det som skiller de som bare snakker om endring, fra dem som faktisk handler for å skape endring, sa Trump, som delte ut priser til menneskerettsaktivister, politifolk og en gravejournalist fra Bangladesh, Djibouti, Egypt, Irland, Jordan, Montenegro, Myanmar, Peru, Sri Lanka og Tanzania.

Kvinnedagen var ventet å bli markert senere fredag både i Nord-Amerika og Latin-Amerika.