Manning fengslet for å ha nektet å vitne

Chelsea Manning møter pressen utenfor rettssalen i Alexandria i Virginia 5. mars. Foto: Matthew Barakat / AP / NTB scanpix
Chelsea Manning møter pressen utenfor rettssalen i Alexandria i Virginia 5. mars. Foto: Matthew Barakat / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chelsea Manning, som tidligere er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, er fengslet for å ha nektet å vitne for en storjury.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Mannings støttespillere. Manning er tidligere etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret.

Manning har tidligere sagt at hun kunne komme til å bli fengslet, siktet for å ha vist forakt for retten, fordi hun ikke ville vitne for en hemmelig storjury. Storjuryen antas å etterforske WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

– Fredag vender jeg tilbake til en føderal domstol i Alexandria i Virginia for en lukket høring som dreier seg om forakt for retten. En dommer vil vurdere det juridiske grunnlaget mitt for å nekte å svare på storjuryens spørsmål. Kommer retten til at jeg har utvist forakt, kan jeg bli sendt i fengsel, har Manning sagt i en tidligere uttalelse.

Dommeren i saken, Claude M. Hilton, sa i retten at fengslingen gjelder så lenge storjuryen eksisterer, eller fram til Manning samarbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manning bekrefter at etterforskningen skjer i forbindelse med WikiLeaks' offentliggjøring av over 700.000 hemmelige og fortrolige dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan. Gruppa fikk materialet av Manning i 2010. Manning, som har skiftet kjønn, het da Bradley Manning.

Hun ble dømt til 35 års fengsel for lekkasjen, men i 2017 forkortet president Barack Obama straffen til sju år, og Manning ble deretter løslatt.

Les også: Manafort og Assange benekter møte