Ønsket om internasjonal IS-domstol møter skepsis

Menn står i kø for å bli registrert etter å ha blitt evakuert fra et IS-okkupert område nær Baghouz, øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Menn står i kø for å bli registrert etter å ha blitt evakuert fra et IS-okkupert område nær Baghouz, øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringens ønske om en internasjonal domstol for IS-krigere møter skepsis fra eksperter. Det er dyrt, og det vil gå treigt, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En internasjonal domstol er ingen magisk tryllestav, sier Mark Klamberg, dosent i folkerett ved Stockholms universitet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Sverige skal i tiden framover diskutere uformelt med andre europeiske land om muligheten for å opprette et internasjonalt tribunal for IS-krigere i stedet for å hente dem hjem.

Forslaget har fått støtte fra justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp), som mener det er riktig å utforske muligheten. Eksperter på feltet mener forslaget virker urealistisk.

Tid og ressurser

– Å opprette et tribunal og føre saker i dem tar veldig lang tid, sier Sadi Mahmoudi, professor i internasjonal rett ved Stockholms universitet.

Etter krigen i Jugoslavia ble det opprettet et tribunal i Europa. 161 rettssaker mot Balkan-krigens ledende personer ble holdt, og prislappen ble på rundt 20 milliarder svenske kroner, ifølge nyhetsbyrået TT. Å henvende seg til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) kan også bli vanskelig, siden Syria og Irak ikke har sluttet seg til domstolen, mener Mahmoudi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– ICC har heller ikke kapasitet. Vi snakker om mer enn 1.000 personer som kan bli dømt for lovbrudd. Det er altfor mange, sier Mahmoudi.

Han sier antallet svenske statsborgere som eventuell vil bli stilt for retten for terror, ikke er så mange, og sier det vil være håndterbart for den svenske rettsstaten.

Mangler regler

Mark Klamberg er enig med Mahmoudi og spør seg hvilket internasjonalt tribunal man skulle ha brukt. Krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord har Jugoslavia- og Rwanda-domstolene, samt ICC ha kunnet tatt seg av.

– Men terrorlovbrudd har ikke vært inkludert og definert i deres retningslinjer, sier han.

Både Klamberg og Mahmoudi påpeker at internasjonale domstoler ikke har fengsler. De dømte fengsles i domstolenes medlemsland.

Klamberg sier at før eller senere havner de svenske borgerne i Sverige når de er ferdig sonet, siden en svensk statsborger ikke har noe å leve av etter endt soning i Nederland, der ICC holder til.