FN vurderer å minske styrken i Kongo

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN vurderer å redusere den fredsbevarende styrken MONUSCO i Kongo og skissere en plan for tilbaketrekking, ifølge en FN-representant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter presidentvalget i desember, som endte med president Joseph Kabilas avgang, samt bedret sikkerhet i landet, kan planene for FN-styrken i Kongo endres, opplyser en anonym FN-representant til nyhetsbyrået AFP.

– Vi ser på en gravis prosess for å minske MONUSCO – trolig nedskalere den. Vi må samarbeide med den kongoleserne om strategien for en fullstendig tilbaketrekking, sier FN-representanten.

Kostbar styrke

Ekspresident Kabila har tidligere bedt FN om å trekke tilbake den fredsbevarende styrken, mens den nye presidenten, Felix Tshisekedi, har sagt at styrkene bør være «bedre bevæpnet» og har tilbudt seg å samarbeide med FN om de neste stegene i prosessen.

MONUSCO er FNs største og dyreste fredsbevarende styrke, med et budsjett på over 1 milliard dollar. FNs sikkerhetsråd må bestemme seg senere denne måneden for om de skal forlenge mandatet.

FN-diplomater har sagt at mandatet bør bli forlenget med sju måneder, slik at man får tid til å starte forhandlinger om styrkens framtid.

USA vurderer kutt

Diskusjonen rundt MONUSCO kommer etter at USA, FNs største økonomiske bidragsyter, vurderte å redusere sitt pengebidrag til FNs fredsoperasjoner.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i desember at USA vil forsøke å avvikle langvarige fredsbevarende FN-oppdrag som ikke fører til fred på langt sikt.

FN har hatt fredsbevarende styrker i Kongo siden 1999. Styrken består for tiden av rundt 16.000 soldater. De siste par årene har ny uro i landet blitt utløst av at Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016 etter 18 år. I januar ble Tshisekedi tatt til ed som ny president.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy