Fransk kardinal kjennes skyldig i å dekke over overgrep mot barn

Den franske kardinalen Philippe Barbarin er overraskende kjent skyldig i å dekke over seksuelle overgrep mot barn i Lyon. Foto: AP / Laurent Cipriani, / NTB scanpix
Den franske kardinalen Philippe Barbarin er overraskende kjent skyldig i å dekke over seksuelle overgrep mot barn i Lyon. Foto: AP / Laurent Cipriani, / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fransk domstol i Lyon har kjent kardinalen Philippe Barbarin skyldig i å ikke rapportere overgrep mot barn. Han er dømt til seks måneders betinget fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var på forhånd ventet at 68 år gamle Phillippe Barbarin skulle bli frikjent, noe også overgrepsofrene i saken trodde, og kjennelsen var derfor overraskende.

Kardinalen er erkebiskop i Lyon og er en svært framtredende skikkelse i den katolske kirken i Frankrike. Han var ikke til stede i retten under domsavsigelsen.

Barbarin var sammen med fem andre fra samme bispedømme anklaget for å ikke ha rapportert seksuelle overgrep mot barn som fant sted mellom 2004 og 2005.

Overgrepssaken strekker seg imidlertid helt tilbake til 1980-tallet, men en rekke av forholdene er foreldet. Til sammen 85 personer har anklaget den samme presten for overgrep. Presten har erkjent overgrepene og skal møte i retten senere i år.

Overgrepsskandalen ble kjent for offentligheten i 2015, da François Devaux anklagde en lokal prest i Lyon for å ha begått overgrep mot ham 25 år tidligere.

Devaux saksøkte også Barbarin og hevdet at han hadde visst om og dekket over overgrepene. I 2016 ble saken mot Barbarin henlagt, men en gruppe fornærmede fikk saken gjenåpnet.

Aktuelt: Overgrepsdømt kardinal rett fra rettssalen til cella