HRW: Barn tortureres og fengsles for påstått IS-tilknytning i Irak

Se video: Til Human Rights Watch forklarer barn hvordan de har blitt torturert og fengslet i Irak.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske og kurdiske myndigheter har fengslet og torturert hundrevis av barn som anklages for å ha hatt tilknytning til IS, slår Human Rights Watch fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklagene mot mange av barna er grunnløse, men etter å ha blitt utsatt for tortur «tilstår» de likevel å ha vært medlemmer av IS eller på annet vis å ha bistått den ytterliggående islamistgruppa, heter det i en 53 sider lang rapport.

Rundt 1.500 barn ned i 13-årsalderen satt ved årsskiftet bak lås og slå i Irak, anklaget for IS-tilknytning.

Ifølge HRW brøt både kurdiske og irakiske myndigheter dermed internasjonal lov, som slår fast at barn som rekrutteres av væpnede grupper skal sees på som ofre og rehabiliteres.

Ødelagt for livet

Blant fangene var det også minst 185 utenlandske barn, som sonet terrordommer de fikk i høyst mangelfulle rettssaker som ofte tok bare 5 til 10 minutter, konstaterer rapporten.

– Barn som anklages for å ha tilknytning til IS blir pågrepet og ofte torturert og straffeforfulgt, uansett om de faktisk har hatt tilknytning til islamistgruppa, konstaterer barnerettsadvokat Jo Becker i Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne tilnærmingen har ingenting med rettferdighet å gjøre og det vil få følger for livet for mange av disse barna, sier han.

Aktuelt: Norsk tobarnsmor har flyktet fra IS - ber om å få komme til Norge

Serverte IS

Human Rights Watch har intervjuet en rekke tidligere barnefanger og deres familiemedlemmer, samt advokater og tjenestemenn.

Blant dem de har snakket med er en 17-åring som forteller at han ble fengslet fordi han tidligere jobbet på en restaurant i Mosul som også serverte IS-medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre forteller om fengsling fordi de hadde samme navn som IS-medlemmer, mens noen hevder å ha blitt fengslet etter å ha blitt angitt av naboer familien lå i strid med.

Aktuelt: Norsk-svensk IS-kriger pågrepet i Syria

Tør ikke reise hjem

I rapporten “‘Everyone Must Confess’: Abuses against Children Suspected of ISIS Affiliation in Iraq» går det fram at mange av barna ikke tør å reise hjem når de løslates, av frykt for å stigmatisering og hevnangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som har sittet i kurdisk fangenskap i Nord-Irak frykter i tillegg å bli fengslet på nytt dersom de reiser til den delen av Irak som myndighetene i Bagdad kontrollerer, slår rapporten fast.

Blant barna som medgir å ha vært med i IS, er det økonomiske årsaker som oftest oppgis som grunn. Andre forteller om press fra familien, noen forteller at de flyktet fra bråk i familien og noen medgir at et ønske om høyere status lå bak.

Frp: – Vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

Utstrakt tortur

En stor del av barna som er gjengitt i rapporten, forteller om tortur. Av 29 barn som har sittet i kurdisk fangenskap, forteller 19 at de ble slått med plastslanger og ledninger, gitt elektriske sjokk og tvunget til å sitte, ligge og henge i smertefulle stillinger.

Barn som har vært i irakisk fangenskap forteller om tilsvarende torturmetoder, og de forteller også om uholdbare soningsforhold sammen med voksne fanger i overfylte fengsler.

– Irakiske og kurdiske myndigheters behandling av barn, virker mer som blind hevn enn som rettferdig straff for IS-forbrytelser, sier Becker.

Aktuelt: IS forbereder sin retur