Guaidó varsler streik i offentlig sektor i Venezuela

Opposisjonsleder Juan Guaidó poserer med støttespillere etter møte med fagforeningsledere i Caracas i Venezuela tirsdag. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó poserer med støttespillere etter møte med fagforeningsledere i Caracas i Venezuela tirsdag. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó varsler streik blant offentlig ansatte i Venezuela for å legge press på president Nicolás Maduro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ansatte i offentlig sektor, arbeidere og fagforeninger ønsker ikke lenger å samarbeide med et regime som fengsler og forfølger dem, sa Guaidó på et fagforeningsmøte i Caracas tirsdag.

Han varslet at det skal holdes «gradvis» streik som omfatter «alle sektorer», på forespørsel fra arbeidere selv som vil kunngjøre startdato og fungere som talspersoner.

Samtidig skal den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen holde møter med ansatte i offentlig sektor onsdag. Ifølge lokale medier planlegger forsamlingen å vedta en lov som skal beskytte ansatte i offentlig sektor mot politisk press om å støtte Maduro.

Guaidó lover også amnesti til ansatte som velger å snu ryggen mot president Maduro.

Guaidó har tidligere lovet et tilsvarende amnesti overfor soldater i hæren. Flere hundre soldater dro deretter til Colombia. Dit dro også Guaidó i forrige måned. Mandag kom han tilbake til Venezuela etter ti dager i nabolandet og i andre latinamerikanske land etter å ha prøvd å samle støtte for sin kamp om å presse Maduro til å gå av, og til å få sendt humanitær hjelp til Venezuela.

Guaidó var ilagt utreiseforbud. Men så langt har Guaidó kunnet bevege seg fritt i Venezuela. Regjeringen har besluttet å ikke røre Guaidó etter det som «ser ut til å være tegn på starten på forhandlinger, lokalt og internasjonalt», mener Luis Vicente Leon, som leder meningsmålingsinstituttet Datanalisis.

Personvernpolicy