Nordea kobles til svært omfattende hvitvaskingsskandale

Nordea mistenkes for å ha koblinger til en ny omfattende hvitvaskingssak. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nordea mistenkes for å ha koblinger til en ny omfattende hvitvaskingssak. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mulig hvitvaskingsskandale som omfatter tusenvis av milliarder av kroner, strekker seg inn i Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Nordea og DNB falt på børsen etter spekulasjoner om hvitvasking i den baltiske banken Luminor, som de eide sammen. Det ble spekulert på om saken hadde koblinger til Luminor, men det har vist seg å ikke stemme.

Det finnes transaksjoner til DNB-kunder i det lekkede materialet, men disse kan ikke kobles til nettverket som nå rulles opp, ifølge Aftenposten.

Opplysningene inngår i en ny stor bankskandale der enorme beløp kobles til personer nær Russlands president Vladimir Putin, blant annet hans meget velstående venn cellisten Sergej Roldugin, melder nyhetsbyrået TT.

Nordea-aksjen falt 3 prosent på Stockholmsbørsen og 3,6 prosent i Helsinki. DNB-aksjen slo følge og hadde falt 3,6 prosent da Oslo Børs stengte.

– Å bidra til at bankenes systemer ikke misbrukes av kriminelle er en viktig del av bankenes samfunnsoppdrag. Dette arbeidet har svært høy prioritet i DNB, skriver bankens informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

300 kunder, tusenvis av milliarder

Den danske avisa Berlingske har arbeidet med saken sammen med den finske TV-kanalen Yle. Mandag kveld sendte kanalen et program om saken som kobler Nordea til hvitvasking.

I programmet identifiseres 300 Nordea-kunder som er mistenkt i saken. 260 av dem hadde konto i Nordeas avdeling for internasjonal handel i København, som ble nedlagt i 2014.

Julie Galbo, risikoansvarlig i Nordeas ledelse, medgir overfor avisa at det har pågått virksomhet i avdelingen som ikke skulle ha funnet sted, men at banken har fått bedre rutiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Historisk sett har vi nok vært for tillitsfulle og noen ganger på grensen til det naive i vår håndtering av denne typen kundeforhold. Men det har aldri vært vår hensikt å bli misbrukt i hvitvasking, sier hun.

Beløpet som nevnes, skal dreie seg om tusenvis av milliarder av kroner som er sluset fra konto til konto i en rekke banker fra 2005 og fram til 2017. Sentralt her står den litauiske banken Ukio Bankas, som nå er stengt av landets myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse opplysningen er igjen blitt lekket til den internasjonale graveredaksjonen OCCRP og nettstedet 15 Min i Litauen.

Troika-vaskeriet

Et sentralt ledd i saken er en enorm finansiell hvitvaskingsmaskin som er døpt Troika-vaskeriet. Hvitvaskingsmaskinen ble betjent av en indre krets nær Russlands maktelite, ifølge de som har gransket saken. Navnet viser til den russisk investeringsbanken Troika Dialog der pengestrømmen ifølge The Guardian har flommet fritt i mer enn åtte år fra 2004.

Avsløringen viser til at det blant annet er sluset rundt 7 milliarder kroner gjennom Nordea-kontoer i flere land, spesielt i Danmark, Estland og Finland.

Det har gjerne vært skatteparadis som Jomfruøyene og Panama som kjøper tjenester fra nordiske selskap. Mye er lovlig, annet antas å være lysskye affærer.

Den britiske hvitvaskingseksperten Graham Barrow, som har gått gjennom opplysningene, sier til den danske avisa at en rask gjennomgang ofte er tilstrekkelig for å avsløre mistenkelige kontoer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Husmor på Filippinene

Barrow trekker fram et eksempel der et selskap i Aserbajdsjan fra sin konto i Ukio Bankas, overførte rundt 30 millioner kroner til Nordea i Danmark. Beløpet ble satt inn på en konto som tilhørte et selskap på New Zealand. En filippinsk husmor bosatt på Vanuatu var oppført som direktør for selskapet og representerte mer enn 400 underselskap.

– På hvilken måte kan dette være sannsynlig? Det er det ganske enkelt ikke. Og Nordea burde ha oppdaget det, hevder han.

Hvitvaskingseksperten undrer seg nå over at en så stor mengde svarte penger synes å ha strømmet så lenge gjennom skandinaviske banker.

– Kanskje burde man overveie en full gransking av alle skandinaviske bankers aktiviteter de siste ti årene for å få ut alle skjelleter i skapet og starte på ny frisk, mener Barrow.