Xi møter utfordringer i Folkekongressen

Kinas president Xi Jinping ved åpningen av kommunistpartiets rådgivende konferanse som går parallelt med Folkekongressens årlige sesjon. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
Kinas president Xi Jinping ved åpningen av kommunistpartiets rådgivende konferanse som går parallelt med Folkekongressens årlige sesjon. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping har fått uventede problemer i fanget idet Folkekongressen åpner sin årlige sesjon tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter at folkekongressen avskaffet begrensningen på hvor lenge en president kan sitte, og skrev Xis navn inn i grunnloven, har hans visjon om en ny æra for Kina i verden møtt på uforutsette hindringer.

Økonomien går tregere, en handelskrig med USA har svekket tilliten, og Xis plan om en ny silkevei – en kinesisk-styrt infrastruktur for global handel, har støtt på problemer i flere land.

– Dette blir en mye vanskeligere situasjon for Xi Jinping enn i fjor. I fjor fløy han høyt, sier den Hongkong-baserte kommentatoren Willy Lam.

Når statsminister Li Keqiang åpner Folkekongressen for en to uker lang sesjon tirsdag, kunngjør han den offisielle spådommen om lavere økonomisk vekst i 2019.

Ny investeringslov

Nesten 3.000 delegater ventes å signere en rekke lover, blant annet en om utenlandske investeringer som kan tilfredsstille noen av president Donald Trumps krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Xi Jinping er blitt kritisert av noen partimedlemmer for ikke å ha taklet økonomien særlig bra, og for ikke å ha håndtert utfordringene fra Donald Trump, sier Lam. Han mener Xi droppet et fjerde møte i sentralkomiteen i fjor høst på grunn av sin svekkede stilling.

Kina registrerte en økonomisk vekst på 6,6 prosent i 2018, det laveste på nesten 30 år. Ifølge uavhengige analytikere var veksten enda lavere.

Tre firedeler av landets provinser har måttet nedjustere utsiktene for økonomisk vekst for i år, og når delegater fra rundt om i landet møtes til en rådgivende konferanse som går parallelt med folkekongressen, vil Xi få høre sinte stemmer som krever at han gjør noe, ifølge Lam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen rivaler

Xi stiller likevel fortsatt sterkt siden det ikke er noen åpenbare rivaler å se.

– Det er ikke bare økonomien som gjør ham til en sterk leder, men også den politiske ideologien. Det er en stadig pågående kampanje som setter ham i sentrum, og det gjør det vanskelig for andre å synes, sier Matthias Stepan i Tysklands Mercator-institutt for Kina-studier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig introduserte partiet en propaganda-app med navnet «Studie for å gjøre Kina sterkt», som måler folks kunnskap om Xi.

I 2017 utvidet Xi sitt ansvarsområde til også å omfatte økonomien, tidligere ansvarsområdet først og fremst for statsministeren, med et nytt slagord: «Xi Jinpings tanker om sosialistisk økonomi med kinesisk preg for en ny æra».

Frykter mangel på kontroll

Men hans innsats for å øke statens og partiets rolle i økonomien har skjedd samtidig med at økonomien svekkes.

Produsenter av videospill, film og TV strever for å finne ut av skiftende bestemmelser om sensur, mens internettselskaper er tvunget til å trappe opp overvåkingen. Og noen bedriftseiere har reagert på at partiet vil ha celler i alle bedrifter.

– På den ene siden vil regjeringen utvikle markedet, men på den andre siden vil de kontrollere friheten som er en del av en markedsøkonomi, sier Sheng Hong i Unirule-instituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De frykter en økonomi uten statlig kontroll, sier Sheng.

Krever mer

Amerikanske forhandlere krever imidlertid enda dypere økonomiske reformer, og den nye investeringsloven søker å fjerne et av stridspunktene, nemlig kravet til utenlandsk selskaper om å overføre teknologi til kinesiske partnere.

Tim Stratford i Det amerikanske handelskammeret sier at førsteinntrykket er positivt, men at de venter på flere opplysninger. Men det europeiske handelskammeret frykter at den nye lovgivningen presses gjennom for å imøtekomme amerikanske krav.

Uansett er utfordringen for Xi og hans mannskap å gjenopprette tilliten, sier Stepan i Mercator-instituttet.