NRK viser omstridt dokumentar om Michael Jackson

FILE - In this March 2, 2005 file photo, pop icon Michael Jackson waves to his supporters as he arrives for his child molestation trial at the Santa Barbara County Superior Court in Santa Maria, Calif. A new documentary premiering Sunday on HBO, "Leaving Neverland," is about the abuse allegations of two men, Wade Robson and James Safechuck, who had previously denied Jackson molested them and supported him to authorities and in Robson's case, very publicly. (AP Photo/Michael A. Mariant, File)
FILE - In this March 2, 2005 file photo, pop icon Michael Jackson waves to his supporters as he arrives for his child molestation trial at the Santa Barbara County Superior Court in Santa Maria, Calif. A new documentary premiering Sunday on HBO, "Leaving Neverland," is about the abuse allegations of two men, Wade Robson and James Safechuck, who had previously denied Jackson molested them and supported him to authorities and in Robson's case, very publicly. (AP Photo/Michael A. Mariant, File) Foto: Michael A. Mariant / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har alltid handlet om pengene, sier Jacksons nevø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en film som har vakt stor internasjonal oppsikt. Den fikk mye oppmerksomhet da den ble presentert på Sundance. Den handler også i stor grad om kjente historier, og en konflikt rundt påstander om Michael Jackson som har florert lenge, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til NRK.no.

NRK har satt opp dokumentaren «Leaving neverland» på sendeplanen søndag 10. mars.

Dokumentaren er produsert av amerikanske HBO og er fire timer lang. I dokumentaren står to menn fram med påstander om at popstjernen misbrukte dem begge som barn. De to, Wade Robson og James Safechuck, møtte Jackson som barn. For Robson var møtet en premie etter at han vant en dansekonkurranse.

Familien til Michael Jackson har varslet et 100 millioner dollar søksmål mot HBO. De mener at de to mennene har økonomiske motiv for å stille i dokumentaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar

– Nei. Jeg kjenner broren min. Han er lillebroen min, og jeg kjenner broren min. Han er ikke slik, sa storebror Jackie Jackson i et intervju med den amerikanske tv-stasjonen CBS tidligere denne uken.

Alltid penger

Michael Jacksons nevø Taj sier i samme intervju at det for ham ikke var så underlig at det var så mange barn som overnattet på Neverland.

– For folk på utsiden kan jeg forstå at det så underlig ut. Det er ikke helt uforståelig hvordan det høres ut, men når du faktisk er i den atomsfæren, og du ser på filmer, kanskje sammen med barna hans, og vi så enten på "Little Rascals" eller "Three Stooges", var det veldig uskyldig, sier Taj som var på mange av overnattingene, skriver Variety.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har alltid handlet om pengene. Jeg hater å si det, men når det handler om onkelen min, er det akkurat som om de ser en sjekk som ikke er ferdig utfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etikkredaktør Kalbakk i NRK sier at det var et grunnleggende dilemma at Michael Jackson er død og derfor ikke kan svare for seg.

I kjølvannet av dokumentaren har det oppstått diskusjoner om hvordan man skal forholde seg til Jacksons musikk. Kan den skilles fra personen? BBC Radio 2 ifølge den britiske avisen The Telegraph ikke gjort det.

Radiokanalen har fjernet alle Jacksons sanger fra sine spillelister.

– Vi vurderer all musikk basert på dets egne meritter. Vurderingene om hva som skal spilles i de forskjellige kanalene er alltid basert med publikum og kontekst i bunnen, heter det i en uttalelse fra BBC.