Flere hundre antatte IS-medlemmer løslatt i Syria

Medlemmer av opprørsalliansen SDF observerer det siste IS-kontrollerte området i Syria i den lille byen Baghouz. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Medlemmer av opprørsalliansen SDF observerer det siste IS-kontrollerte området i Syria i den lille byen Baghouz. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 300 syrere som antas å ha tilhørt IS, men som ikke skal ha deltatt i krigshandlinger, er blitt løslatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De opplyste myndighetene i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Syria lørdag kveld.

283 personer er løslatt fra fangenskap, etter oppfordringer blant annet fra lokale stammeledere og tjenestemenn.

De som er frigitt, «har ikke syrisk blod på hendene», står det i en uttalelse som er lagt ut på nettsiden til opprørsalliansen SDF. Denne kurdisk-dominerte, USA-støttede gruppen har spilt en svært viktig rolle i kampen mot IS.

Løslatelsene er et uttrykk for brorskap og barmhjertighet, heter det i uttalelsen. Fangene er blitt frigitt forskjellige steder, blant annet i byen Raqqa, som tidligere fungerte som «hovedstad» for den ekstreme islamistgruppa IS.

I SDFs fangeleirer er det også et stort antall utenlandske IS-medlemmer. De syriske kurderne mener hjemlandene må hente «sine» IS-medlemmer og selv stille dem for retten, men europeiske land har så langt være lite interessert i det.

Statsminister Erna Solberg (H) har sagt at Norge ikke aktivt kommer til å hente hjem norske IS-krigere.