Algeries president sparker valgkampsjefen

Demonstranter i sammenstøt med opprørspoliti i Alger fredag. Foto: Toufik Doudou / AP / NTB scanpix
Demonstranter i sammenstøt med opprørspoliti i Alger fredag. Foto: Toufik Doudou / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Algeries president Adbelaziz Bouteflikas valgkampsjef har fått sparken etter masseprotestene der over 180 mennesker ble skadd på én dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlige medier, som i stor grad har ignorert demonstrasjonene den siste uka, melder om oppsigelsen lørdag.

Titusenvis har protestert i Alger og en rekke andre byer mot kunngjøringen om at Bouteflika stiller til valg for en femte periode.

Bouteflika, som fylte 82 år lørdag, har formelt styrt landet i 20 år, men han har knapt vist seg offentlig siden han ble rammet av slag i 2013. Valgkampsjef Abdelmalek Sellal sa tidligere denne uka at presidenten offisielt skal registrere sitt kandidatur søndag, samme dag som fristen utløper.

Mange skadd

Presidentvalget er 18. april. Sellal har hatt vært valgkampsjef under Bouteflikas tre foregående valgseire. Nå er han erstattet av transportminister Abdelghani Zaalene, melder det statlige nyhetsbyrået APS.

Under fredagens demonstrasjoner ble totalt 183 mennesker skadd, melder APS ifølge Reuters. Tidligere har myndighetene opplyst at over 50 politifolk ble skadd. Minst én person, sønnen til en avdød algerisk politiker, mistet livet under protestene. Dødsårsaken er ikke fastslått.

Titalls tusen algeriere i alle aldre deltok i det som i stor grad var en fredelig protestmarsj i hovedstaden Alger fredag.

– For et fritt og demokratisk Algerie! ropte mange av demonstrantene.

De ble møtt med tåregass, og en mindre gruppe demonstranter havnet i sammenstøt med opprørspoliti. 45 demonstranter ble pågrepet, opplyser myndighetene.

President i Sveits

Bouteflika reiste søndag for en uke siden til Sveits for å gjennomgå det hans kontor omtaler som en rutinemessig helsesjekk. Bouteflika var den eneste presidenten i Nord-Afrika som ble sittende etter den såkalte arabiske våren som startet i nabolandet Tunisia i 2010.

Også i Algerie var det folkelige demonstrasjoner med krav om demokrati. Men regjeringen klarte den gang å dempe protestene med løfter om reform, samt lønnsøkning finansiert av olje- og gassinntekter.

De siste årene har Algeries økonomi blitt rammet av det globale oljeprisfallet, noe som har ført til kutt i statlige subsidier.

Ung befolkning

Halvparten av Algeries befolkning er under 30 år, og mange sliter med arbeidsledighet og sosial nød. Flere demonstranter sier de ikke bare protesterer mot Bouteflika, som knapt har talt offentlig på flere år, men også mot den politiske eliten rundt ham. Demonstrantene holder makteliten ansvarlig for at Algerie gradvis ødelegges av arbeidsledighet, korrupsjon og fattigdom.

Omfanget av protestene, som startet da titalls tusen trosset et protestforbud forrige uke, har overrasket mange i Algerie.

Personvernpolicy