Kim Jong-un på vei hjem fra Vietnam

Kim Jong-un vinket før han lørdag gikk om bord i sitt private tog i byen Dong Dang, ved grensa mellom Vietnam og Kina. Foto: Minh Hoang / AP / NTB scanpix
Kim Jong-un vinket før han lørdag gikk om bord i sitt private tog i byen Dong Dang, ved grensa mellom Vietnam og Kina. Foto: Minh Hoang / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har satt kursen hjemover fra Vietnam, hvor han hadde toppmøte med Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter toppmøtet har Kim vært på sitt aller første offisielle statsbesøk. Han har hatt samtaler med Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc og president Nguyen Phu Trong – som også er leder for landets regjerende kommunistparti.

Lørdag besøkte Kim et krigsminnesmerke og mausoleet til uavhengighetsforkjemperen Ho Chi Minh, som var president i Nord-Vietnam da landet lå i krig med USA på 1960-tallet.

Kim la ned en stor krans og sto med bøyd hode i nesten et minutt for å hedre den avdøde kommunistlederen.

Dette skal være første gang Kim har hyllet en politisk leder fra et annet land. Ho Chi Minh var i sin tid en nær venn av Kims bestefar Kim Il-sung, som grunnla Nord-Korea.

Lang togreise

Senere på dagen gikk Kim om bord i sitt private tog, som skal bringe ham hele veien hjem til Nord-Korea. Togturen ventes å ta over 60 timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump fikk torsdag en uventet brå slutt da partene ikke ble enige om en felles uttalelse. Begge sa imidlertid etterpå at de er åpne for nye samtaler senere.

USA forsøker å overtale Nord-Korea til å kvitte seg med sine atomvåpen i bytte mot fjerning av sanksjonene mot landet.

I forkant av toppmøtet sa Trump at Nord-Korea bør følge Vietnams eksempel. Landet styres fortsatt av kommunistpartiet, men har i praksis markedsøkonomi og et godt forhold til USA – til tross for Vietnamkrigen som endte med nederlag for USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjensidig respekt

Toppmøtet mellom Kim og Trump er blitt omtalt som en fiasko, men omtalen i statskontrollerte nordkoreanske medier har vært positiv.

Møtet i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi var en viktig anledning hvor USA og Nord-Korea viste hverandre gjensidig respekt, ifølge nordkoreanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landene har hatt litt ulike forklaringer på hvorfor samtalene kollapset. Avstanden mellom dem i forhandlingene var etter alt å dømme for stor.

Etter møtet hevdet Trump likevel at han har et varmt forhold til Kim Jong-un – som leder et av verdens mest undertrykkende diktaturer.

– Vi liker hverandre rett og slett, sa Trump.

– Stanser militærøvelse

Etter det første toppmøtet med Kim Jong-un i fjor valgte Trump overraskende å trappe ned og innstille flere planlagte militærøvelser sammen med Sør-Korea.

Dette har lenge vært et krav fra Nord-Korea, som frykter øvelsene er forberedelser til invasjon.

Fredag hevdet en amerikansk kilde at USA og Sør-Korea nå vil innstille sin største årlige militærøvelse. En sørkoreansk kilde sier at «Foal Eagle»-øvelsene vil bli trappet ned.

Disse øvelsene har tidligere omfattet flere hundre tusen sørkoreanske soldater og rundt 30.000 amerikanske soldater.

Trump har imidlertid utelukket å trekke ut USAs soldater som er stasjonert i Sør-Korea. Den amerikanske tilstedeværelsen er ment å beskytte sørkoreanerne mot naboen i nord, som invaderte Sør-Korea og utløste Koreakrigen i 1950.