Kvinnelige aktivister stilles for retten i Saudi-Arabia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kvinnelige aktivister som ble pågrepet i en større aksjon i fjor, skal stilles for retten i Saudi-Arabia, melder statlige medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påtalemyndigheten vil meddele at den har konkludert i sin etterforskning og forberedt tiltalene og vil overføre dem til de rettmessige domstolene, heter det i en melding fra landets statlige nyhetsbyrå fredag.

Den korte uttalelsen sier ikke spesifikt at det er snakk om de kvinnelige aktivistene som ble pågrepet våren 2018, og den sier ikke når rettssakene skal holdes.

Overgrep og tortur

Et titall kvinner ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene er anklaget for å undergrave rikets sikkerhet og gi støtte til statens fiender. Noen av kvinnene er løslatt, men flere sitter fortsatt fengslet.

Familiemedlemmer og rettighetsgrupper sier noen av kvinnene har vært utsatt for seksuelle overgrep og tortur under avhør. Saudi-Arabias regjering har avvist påstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten vil understreke at alle de pågrepne i denne saken nyter godt av alle rettigheter som er nedfelt i kongedømmets lover, heter det i fredagens uttalelse.

Amnesty International har reagert kraftig på uttalelsen.

– Disse kvinnelige aktivistene bør slippes fri fra fengsel, ikke overføres til domstolene etter å ha drevet fredelig aktivisme. Saudi-Arabias myndigheter fortsetter her sin velkjente undertrykking, sier Samah Hadid, som leder menneskerettighetsorganisasjonens kampanjer i Midtøsten.

Kjørte bil

Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er professor emerita Aziza al-Yousef og Loujain al-Hathloul. Sistnevnte satt fengslet i over 70 dager i 2014 for å ha forsøkt å kjøre bil fra nabolandet De forente arabiske emirater og inn i Saudi-Arabia.

Etter arrestasjonene i fjor ble enkelte av kvinnene avbildet på forsidene av statsstøttede aviser med ordet «forræder» stemplet i rødt over bildene.